JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm i servrar nästa år
Arm kommer att börja konkurrera med Intel och AMD om att användas som processor i servrar. Det hävdar vd:n för brittiska Arm Holdings.
Arms processorkärnor är idag mycket populära inom inbyggda system, i mobiltelefoner är de helt dominerande.

– Men arkitekturen stöder serverapplikationer som den är, säger Arms vd Warren East till tidningen EE Times.

– Huvudskillnaden ligger i att serverprocessorer måste få ett snabbt kommunikationsgränssnitt.

– Traditionellt brukar Armimplementationer konstrueras för minimal kraftkonsumtion och relativt låg prestanda. Men vi har börjat se multikärneimplementationer i höga frekvenser, nu uppemot 2 GHz.

Inom ett år kommer det enligt Warren East att börja dyka upp servrar på marknaden som kör på Arm-multikärnor.

Det finns två aktuella observationer som harmonierar med Warren Easts utspel: Microsoft har annonserat efter Armkunniga personer, och Google har köpt Agnilux som har en servervariant av en Armprocessor.

Tidigare var rå prestanda det avgörande för vilken serverprocessor som föll servertillverkarna på läppen. Idag är energiförbrukning viktigare och där tros Arm har en god chans att göra bättre ifrån sig än Intel och AMD:s x86-processorer.

Fördelen som x86 har mot Arm är dess kompatibilitet med nästa alla  mjukvara för servrar. Men detta är också en nackdel eftersom det kostar transistorer och därmed energi att upprätthålla denna kompatibilitet, medan Arm kan börja om från ett närmast blankt blad.

Trenden just nu går mot en centralisering av serverfunktionalitet i det som kallas molnet. Molnets infrastruktur byggs upp just nu vilket ger Arm en chans till en inbrytning.

Arm som serverprocessor är inte ett helt okänt fenomen. På Elektroniktidningen använder vi sedan några år Armservern Bubba från svenska Excito för att göra säkerhetskopiering av servern etn.se.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)