JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 3D utmanar näten
Kanadensiska Gennum hävdar att tredimensionell video är ett starkt argument för att datatrafiken i näten kommer att öka lavinartat de närmaste åren. Därför krävs rejäla uppgraderingar av nätet, menar halvledarföretaget.
– Den globala ip-trafiken kommer att femfaldigas under perioden 2008 till 2013, sade Martin Rofheart, på halvledarföretaget Gennum, under konferensen Globalpress Summit i Santa Cruz i förra veckan.

För att åskådliggöra sin analys tar han sina egna barn som exempel. När de bjuds på film åker 3D-glasögonen på lika naturligt som skorna åker på när man ska gå ut.

– För dem är 3D naturligt, men en 3D-signal kräver dubbelt så mycket infrastruktur som en vanlig signal. Det innebär att kapaciteten i nätet måste höjas.

Han menar att om tre år så kommer mer än 90 procent av trafiken i nätet att utgöras av video. Trots det anser han att kommunikationslösningar på 40 Gbit/s ligger längre fram i tiden än många vill göra gällande.

– Genom åren har vi konstaterat att vi oftast vet vart marknaden är på väg, men alltid för tidigt. Idag är det mycket snack om 40 Gbit/s, men marknaden är för liten ännu. Vi tror på 10 Gbit/s ett tag till och investerar rejält där just nu.

Gennum står i stort på två ben. Dels utvecklar företaget halvledare som möjliggör kommunikation i Gigabitfart både i fiber och kopparkabel. Dels säljer företaget ip-block för samma ändamål.

– Men vi säljer enbart ip för tillämpningar där vi inte erbjuder egna kretsar av konkurrensskäl.

Först om ett drygt år tror Gennum att marknaden är redo för att börja ta till sig 40G-lösningar. Då planerar företaget att lansera nästa generation kretsar. Då handlar det bland annat om att klara 4 x 10 Gbit/s Ethernet.

– Men vi kommer även att stödja 10 x 10 Gbit/s Ethernet och Infiniband och många andra kommunikationsstandarder, sade Martin Rofheart.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)