JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem trender inom test
För femte året i rad lägger National Instruments fram en rapport om produktionstest. I årets upplaga pekar företaget ut fem heta trender: standardisering, flerkanalig rf-test, testsystem baserade på peer-to-peerteknik, test av inbyggda system och rekonfigurerbara instrument.
– Rapporten bygger på feedback från våra kunder, bland annat har vi alltid ett möte på NI Week om ämnet, men input kommer också från våra team runt om i världen, från branschorganisationer och från media. Det är en rapport som beskriver hur vi uppfattar marknaden, säger Aku Wilenius på National Instruments.

Efter den värsta lågkonjunkturen i mannaminne är det kanske inte så konstigt att standardisering kommer högst upp på den lista företaget sammanställt. För standardisering är ett sätt att trycka ned kostnaderna för både hård- och mjukvara.

– Det handlar om att återanvända både mjukvara och hårdvara inom hela organisationen.

En intressant detalj är att GPIB fortfarande är den vanligaste testbussen. Användarna har fått kryssa för upp till tre testbussar som de använder och hela 64 procent satte ett kryss för GPIB. God två var PXI/PXIe med 56 procent och seriell kommunikation kom trea med 44 procent.

En annan tydlig trend är det ökande behovet av att testa flerkanaliga rf-system. Efterfrågan kommer från företag som sysslar med LTE och har börjat med Mimo men också beror också på det faktum att allt fler apparater har mer än en radio.

En tredje trend som National Instruments pekar ut är efterfrågan på peer-to-peer system.

– Flerkärniga processorer har gett oss mer beräkningskraft men nu finns FPGA-baserade lösningar med en helt annan potential, säger Aku Wilenius.

Han syftar på de FPGA-baserade kort som företaget utvecklat för PXI Express med hög bandbredd och korta fördröjningar. De kan kopplas direkt till ett AD-omvandlarkort för att avlasta processorkortet genom att bearbeta insamlade data i realtid.

Inom inbyggda system har realtid länge varit ett krav för att till exempel testa elektronikmoduler i fordon, en metod som kallas HIL, Hardware In the Loop. Tekniken passar väl i många andra branscher som till exempel vindkraft där man behöver emulera en del av hårdvaran som inte finns på plats vid testtillfället.

Den femte trenden, rekonfigurerbarhet, hänger i viss mån samman med trean eftersom båda bygger på FPGA-kort. När den programmerbara logiken blir tillgänglig för testingenjörerna blir det enklare att implementera ett nytt protokoll, att skapa en unik trigger eller att göra en filtrering som inte finns med i tillverkarens standardpaket.

En sak som inte tas upp i rapporten är traditionella instrument eller ”burkar”.

– Vi har inte ambitionen att ersätta alla ”burkar”. De är bra när man till exempel håller på med utveckling och behöver den interaktivitet som ett traditionell instrument har. De är också det självklara valet om man behöver den största bandbredden eller samplingshastigheten. Men i rapporten tittar vi på hårdvara och mjukvara för produktionstest och där optimerar vi vår hårdvara och mjukvara för att vara så bra som möjligt, säger Aku Wilenius.

Hela rapporten kan laddas hem från NI:s hemsida (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)