JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mars näst bästa halvledarmånaden någonsin

I mars såldes halvledare i världen för strax över 23 miljarder dollar, vilket gör månaden till den näst bästa i historien, efter november 2007. Uppgifterna kommer från halvledarbolagens samarbetsorganisation SIA som spår att uppgången på helåret blir minst 10 procent jämfört med fjolåret.
Från bottennapp till snudd på rekord på ett drygt år - konjunkturen i halvledarbranschen har svängt snabbt. Under årets första kvartal såldes halvledare för 69,2 miljarder dollar, upp 53 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Marsförsäljningen på 23,1 miljarder dollar, även den upp 53 procent jämfört med mars i fjol, är den näst bästa i historien, endast slagen av november 2007. Det konstaterar SIA, Semiconductor Industry Alliance, i ett färskt pressmeddelande.

– En hälsosam efterfrågan från de stora slutmarknaderna parat med en återgång till normala lagernivåer bidrog till den goda tillväxten under första kvartalet. Den ekonomiska tillväxten i Kina och ökad efterfrågan på pc och mobiltelefoner i utvecklingsländer bidrog också, kommenterar SIAs chef George Scalise.

Han tror på en fortsatt stark försäljning under 2010, även om jämförelserna ett år bakåt inte kommer att bli lika slående. Det var under första kvartalet 2009 som elektronikindustrins konjunktur bottnade.

Asien toppade tillväxtligan, följt av Amerika, Japan och Europa. Försäljningen var över analytikernas förväntan.

– Den fortsatta tillväxten i halvledarindustrin är nära knuten till den globala ekonomins återhämtning. Vi är försiktigt optimistiska och tror att den globala försäljningen på helåret 2010 kommer att bli mer än 10 procent över fjolåret, säger Scalise.

Han tror inte att några större flaskhalsar kommer att uppstå på grund av den ökade efterfrågan, då han menar att halvledartillverkarna nu ökar sin produktion för att svara mot efterfrågan.

Siffrorna från SIA kommer ursprungligen från WSTS, World Semiconductor Trade Statistics, och representerar ett rullande tremånaders medelvärde. Metoden motiveras med att den jämnar ut både toppar och dalar från enskilda månader och på så sätt ger en sannare bild av vart utvecklingen är på väg än om varje månads enskilda resultat skulle rapporteras. Dessutom undviks kvartalsekonomisk dopning av siffrorna för mars, juni, september och december.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)