JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Orbis blir partner med Gefle Testteknik

Det finska testbolaget Orbis världsomspännande närvaro och produktionskunnade parat med nystartade Gefle Testtekniks kunskap om test av basstationer ska skapa en spelare med global slagkraft.

 Jean-Christophe Ronzier, Marko Tiesmäki, Peder Malmlöf och Stefan Eriksson.
Ett resultat av Ericssons beslut att lägga ned fabriken för slutmontering av basstationer i Gävle är  att Gefle Testteknik, GTT, sett dagens ljus. Företaget grundades av personer som arbetar med testutveckling på Ericsson men som inte ville pendla till Kista.

– Man få ta möjligheterna när de dyker upp, säger Peder Malmlöf som är teknikchef på GTT.

Företaget ska bygga vidare på den spetskompetens som funnits inom Ericssons Gävlefabrik på funktionstest. Även om Ericsson kommer att vara en kund till GTT under uppstartsskedet så är tekniken gångbar i de flesta branscher som har behov av funktionstest.

Hittills har GTT knutit upp runt tio medarbetare som kommer att börja successivt under hösten. Målet är att bli mellan 15 och 20 personer inom några år. Men när banden med Ericsson klipps av så försvinner också en del funktioner som företaget inte har råd eller möjlighet att driva i egen regi. Det gäller till exempel mekanik och produktion av de egenutvecklade produkter som ska ingå i GTT:s erbjudande. Det är här som Orbis kommer in.

Orbis har nära kontakter med Nokia och har hållit på med test av både basstationer och mobiler över 20 år.


– Det är ungefär 60 procent av vår omsättning. Dessutom säljer vi test och mätinstrument och där har vi nyligen adderat Keithley och Anritsu. Tektronix har vi sedan länge. Säger Marko Tiesmäki som är vd på Orbis i Finland.

För att serva Nokia har Orbis kontor i Kina, Indien, Mexiko och Ungern men även i Estland och Ungern.

– Vi ser två marknader för våra tjänster. En lokal med rena konsulttjänster och en marknad där vi utvecklar kompletta testsystem i huset som vi sedan levererar till globala kunder. Vi tror att dessa kunder kommer att vilja ha kompletta lösningar så det blir svårt att vara ett rent tjänsteföretag. Någon måste ta hand om produktion, support och livscykelfrågorna. Här passar Orbis perfekt, säger Stefan Eriksson som är vd på GTT.

Men Orbis har också upparbetade kanaler hos globala kunder som kan tänkas vara intresserade av GTT:s kunnande inom funktionstest.

Hur stor denna marknad är vill ingen sätta någon siffra på.

– Det finns många företag som har behov av test med där testandet inte är någon kärnkompetens. Där kan vi komma in, säger Peder Malmlöf.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)