JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya Iphone "hittad" på krogen
Nyhetssajten Gizmodo (länk) har visat upp bilder på en mobiltelefon som man hävdar är Apples nästa variant av Iphone, en fjärde generationens mobil. Själva mobilen ska ha hittats i en bar och sålts till sajten. Publiceringen fick Apples vd Steve Jobs att personligen ringa till redaktören för att försöka minimera skadeverkningarna av publiceringen. Enligt Apples advokater har företaget lidit "enorm skada" av publiceringen.
Historien om den borttappade Iphonen har varit något av en snackis i Silicon Valley de senaste veckorna, att döma av kommentarer på nätet. Exakt vad som har hänt är inte helt klart, men om ryktena stämmer så började det med att en anställd på Apple vid namn Robert Gray Powell glömde mobilen i en bar i Redwood City utanför San Francisco.

Där hittades den - Apples advokater hävdar dock att en stals - av den 21-årige Brian Hogan, som sålde den till Gizmodo. Uppgifter om hur mycket han fick varierar mellan 5 000 och 8 500 dollar.

Brian Hogans rumskamrat fick dock kalla fötter. Enligt Reuters trodde hon att den kunde spåras till hennes dator, där Hogan kopplat in den. Och för att hålla ryggen fri tipsade hon Apple om att Gizmodo köpt mobilen ifråga.

Det fick till följd att Apples vd Steve Jobs ringde Gizmodos redaktör Brian Lam. Som, enligt Reuters, svarade att Jobs kunde få tillbaka mobilen på villkor att han bekräftade att det verkligen var en Iphone-prototyp. Den skulle enligt mailet kunna hämtas hemma hos Gizmodos anställde Jason Chen.

Apple kom dock inte själv och hämtade mobilen, utan polisanmälde saken. Och polisen tog inte bara med sig prototypen, utan även en Ipad, tre bärbara Macintosh och diverse annan IT-utrustning från Jason Chens hem.

Enligt Reuters har ännu inget åtal väckts, men en förundersökning pågår. Apples advokater hävdar att prototypen var "ovärderlig" och att företaget lidit "enorm skada" av publiceringen, då man nu tror att många kunder kommer att vänta med att köpa ny Iphone tills nästa generation kommer.

Hur är då själva mobilen? Jo, enligt Gizmodo finns flera nyheter, däribland en kamera på framsidan för videosamtal, en bättre kamera med större lins och förbättrad blixt, och en skärm med högre upplösning. Minneskortet är utbytt från standard-SIM till Micro-SIM, samma som i Ipad. Och det finns en extra mikrofon som Gizmodo tror är till för brusutsläckning.

Därtill är batteriet 16% större än föregångaren, Iphone 3GS, formen är mer fyrkantig, och flera ingående komponenter har minskats för att ge plats åt det större batteriet.

Operativsystemet uppges vara Iphone OS 4.0 då telefonen hittades. Men enligt Gizmodo lyckades Apple "döda" detta operativsystem då upphittaren kopplade in mobilen till sin dator, alltså innan Gizmodo fick tag i den.

På Gizmodo är man helt övertygad om att det verkligen handlar om en äkta prototyp.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)