JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanobolag bildar förening
Marknadsföring och statsstöd är de frågor som främst lyfts fram av den nystartade branschföreningen Swednanotech, som lyckats attrahera Lars Leijonborg som ordförande.
– Jag tackade ja för att jag känner väldigt mycket för idén. Vi är ett duktigt forskningsland men det har inte riktigt blivit den utdelning i företagande inom nanoteknik som man hoppades för ett par år sedan”, säger Lars Leijonborg till Dagens Industri.

Den första uppgiften blir att övertyga regeringen om att det är en klok framtidssatsning att stödja nanobranschens ansträngningar att sälja sig på exportmarknaden, skriver Swednanotech i sitt pressmeddelande.Bland annat ska föreningen äska 4-5 miljoner kronor i ett årligt bidrag från regeringen.

Att främja marknadsföring, locka till investeringar, attrahera kompetens och allmänt bidra till den starka tekniska profil som Sverige har ses också som uppgifter för föreningen. En målsättning är "att skapa en gemensam profil så att begreppet 'svensk nano' står för något positivt".

Föreningen består av såväl storföretag som Sandvik och Astra Zeneca som små företag, jämte organisationer, finansiärer, högskolor och individer. Ordförande är förre forskningsministern Lars Leijonborg.

– Alla som använder nanoteknologi i sin produktion har intresse av att Sverige blir känt som ett land med hög nanokompetens. Därför är det positivt med uppslutningen kring det här konceptet från både små och stora företag, säger Lars Leijonborg.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)