JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 21 september 2020 VECKA 39
Framtidens implantat kan drivas av bränsleceller som utnyttjar glykos i människokroppen som bränsle. En sådan cell implanterades och genererade upp till 6,5 µW i en fransk mus.
Det rapporterar tidningen Technology Review.

De franska forskarna tror sig kunna ta upp batteriffekten till tiotals milliwatt och att tekniken kan vara mogen att användas i människor om fem till tio år.

Bränslecellen kan då ersätta batterier i biosensorer, pacemakers, insulinpumpar, tillväxtstimulerare, automedicinerare och andra implantat. Fördelen är att patienten slipper byta eller ladda batterier.

Forskarnas bränslecell använder enyzymer för att katalysera oxidering av glykosmolekyler. Problemen tidigare har dels varit att enzymerna krävt en sur miljö och dels att det finns laddade partiklar runt celler som stör processen.

De franska forskarnas bränslecell är en grafitskiva belagd med olika enzymer som fungerar som anod och katod. Lösningen på problemen var isolera skivan från miljön genom att lägga skivan i ett membran som släpper in glykos och syre utan att släppa ut enzymerna.

Utmaningen som ligger kvar framför forskarna är hålla enzymen stabila under en längre tid och förbättra effektiviteten i överföringen av elektroner mellan enzymer och elektroder.

Det finns idag ingen fungerande strömförsörjningslösning för implantat som genererar energi direkt från sin värd. Andra energikällor som undersöks är termoelektriska element, vibrationer och kroppsrörelser.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)