JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patienter blir batterier

Framtidens implantat kan drivas av bränsleceller som utnyttjar glykos i människokroppen som bränsle. En sådan cell implanterades och genererade upp till 6,5 µW i en fransk mus.
Det rapporterar tidningen Technology Review.

De franska forskarna tror sig kunna ta upp batteriffekten till tiotals milliwatt och att tekniken kan vara mogen att användas i människor om fem till tio år.

Bränslecellen kan då ersätta batterier i biosensorer, pacemakers, insulinpumpar, tillväxtstimulerare, automedicinerare och andra implantat. Fördelen är att patienten slipper byta eller ladda batterier.

Forskarnas bränslecell använder enyzymer för att katalysera oxidering av glykosmolekyler. Problemen tidigare har dels varit att enzymerna krävt en sur miljö och dels att det finns laddade partiklar runt celler som stör processen.

De franska forskarnas bränslecell är en grafitskiva belagd med olika enzymer som fungerar som anod och katod. Lösningen på problemen var isolera skivan från miljön genom att lägga skivan i ett membran som släpper in glykos och syre utan att släppa ut enzymerna.

Utmaningen som ligger kvar framför forskarna är hålla enzymen stabila under en längre tid och förbättra effektiviteten i överföringen av elektroner mellan enzymer och elektroder.

Det finns idag ingen fungerande strömförsörjningslösning för implantat som genererar energi direkt från sin värd. Andra energikällor som undersöks är termoelektriska element, vibrationer och kroppsrörelser.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)