JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST ohotad mems-tjänare

För första gången har ett halvledarfoundry – TSMC – tagit sig in på 20-i-topp-listan över världens största memsfoundryn. ST Microelectronics, med sitt tajta band till Nokia och Apple, dominerar dock fortfarande, medan svenska Silex behåller sin femteplats, enligt analysföretaget Yole Développement.
ST Microelectronics är klart dominerande när det handlar om foundryverksamhet inom mikromekanik, med en marknadsandel på hela 40 procent. När fjolåret var riktigt tufft för de allra flesta stora som jobbar med foundryverksamhet inom mems ökade ST Microelectronic sin omsättning en anig mycket tack vara den goda relationen med smartmobiltillverkarna Nokia och Apple, menar analysföretaget Yole Développement.

Värre gick det för Texas Instruments. Företagets, som ligger två på topplistan, tappade hela 24 procent av sin omsättning under förra året. Samtidigt lyckades Dalsa Semiconductor öka sin omsättning med 19 procent, vilket dels innebar att företaget klev upp på tredje plats förbi Micralyna och dels tog in på TI:s försprång.

För svensk del är det intressant att konstatera att Silex Microsystems i Järfälla utanför Stockholm ligger kvar på en femteplats med en omsättning kring 20 miljoner dollar. Samtidigt ligger Asian Pacific Microsystems hotfullt nära Silex numera, efter en försäljningstillväxt på 17 procent under fjolåret.  

Ytterligare en milstolpe är att ett stort halvledarfoundry för första gången lyckats ta sig in på mems-listan. TSMC omsatte cirka 10 miljoner dollar på mems under 2009, vilket enligt Yole räckte till en 12:e plats. En annan intressant detalj är att företag som Sony, Ge Sensing och Olivetti också börjat erbjuda sina tjänster till externa kunder för att på så sätt försöka fylla sina fabriker. Till och med Robert Bosch erbjuder vissa foundry-tjänster –  främst prototyper och multiwafer-projekt – förutsatt att ingen kundanpassning krävs.  

Tittar man på kundsegmentet så har Hewlett-Packard tagit steget upp på köptronen, efter att ha beslutat sig för tillverka mindre internt och istället anamma en fab-light-strategi. HP är framförallt stort på munstycken för bläckstråleskrivare. Andra och tredje plats på kundlistan intar gyrospeciallisten Invensense samt mikrofonspeciallisten Knowles Electronics, enligt Yole.

Väljer man istället att exklusivt titta på företag som använder mikromekanik i konsumentprodukter så är det inte överraskande Nintendo som är störst, mycket tätt följt av Samsung som i sin tur skuggas av Nokia, LG och Apple.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)