JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons patentpool attackeras
Ingen oberoende granskning, irrelevanta patent och diskriminerande villkor. Tyska programmakaren Nero anklagar MPEG LA — en patentpool för bland annat MPEG-2, MP3 och H.264 —  för att bryta mot sina egna föreskrifter.
I slutet av 1990-talet gav patentpoolen MPEG LA ett löfte till USA:s  justitiedepartement att följa vissa spelregler i utbyte mot att slippa konkurrensanklagelser för sin patentpool på multimediateknik som MPEG-2 och MP3.

Nu stäms MPEG LA av tyska Nero och anklagas för att ha brutit mot dessa föreskrifter.

MPEG LA lovade att använda oberoende expertis för att verifiera att endast så kallade grundläggande (”essential”) patent för multimedia skulle läggas i poolen.

Men den “oberoende” experten har enligt Nero arbetat för MPEG LA ända sedan det grundades och är en av dess talesmän idag. Och Nero hävdar också att icke-grundläggande patent mycket riktigt i efterhand har adderats till poolen. Antalet patent för MPEG-2 har utökats med cirka 800 patent från de ursprungliga 53.

Slutligen hävdar Nero att licensvillkoren är diskriminerande. Samma MPEG-2-licens har sålts för olika belopp, en och samma apparat avgiftsbeläggs flera gånger (för exempelvis både hårdvara, mjukvara och monitor), och dessutom har licensavgifterna inte justerats nedåt i takt med att det blivit billigare att implementera formaten.

MPEG LA har två dussin medlemmar, bland dem Apple, Nokia, Ericsson, Microsoft och Fraunhofer. I en annan nyhet förbereder sig organisationen just nu för att kräva licenspengar för Googles videoformat VP8, trots att Google hävdar att det är licensfritt.

Stämningen kommer samtidigt som Nero och MPEG LA befinner sig under en licenstvist.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)