JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Distributören EBV rapporterar att leveranstiderna på många komponenter blir allt längre, och att allokering gäller för allt fler produktgrupper. Värst är situationen för SRAM, EEprom, vissa lysdioder och ett antal analoga komponenter.
Allokering innebär att efterfrågan på en komponent är så stor att producenten inte kan lova leverans inom överskådlig tid. I det kundbrev som distributören EBV publicerar framgår att allokeringssituationen förvärrats på flera punkter under den senaste månaden.

I maj rådde enligt EBV allokering på analoga komponenter från ST Microelectronics, de flesta minnen från Samsung och Numonyx, vissa lysdioder från Osram och vissa styrkretsar från Atmel.

Nu i juni omfattar allokeringen även delar av analogsortimentet från Texas Instruments och Infineon. På andra delar av Texas analogsortiment har dock leveranstiderna förbättrats en aning. Men det är ett undantag - EBV poängterar att man inte ser någon förbättring av läget på analogfronten under tredje kvartalet.

På minnessidan konstaterar EBV att priserna ökar kraftigt på SRAM och EEprom. Allokeringen kvarstår på flashminnen från Numonyx och de flesta minnestyper från Samsung. Därtill råder allokering numera även för Atmels EEprom.

Inom opto är alltjämt flera av Osrams lysdioder i allokering, och de har fått sällskap av en del optokopplare från Toshiba. Och på FPGA-sidan rapporterar EBV att ledtiderna på Alteras kretsar har blivit "mycket kritisk".

Detsamma gäller de flesta styrkretsfabrikat. Atmels AVR- och ARM-kretsar är i många fall redan i allokering, och EBV tror att fler fabrikat kommer att hamna där inom kort. Någon bättring syns inte, enligt distributören.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)