JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsofts märkliga 3D-skärm

En och samma skärm visar olika 3D-filmer för olika tittare. Utan glasögon. Och tittarna kan röra sig fritt i rummet.  Tekniken demonstreras i Microsofts laboratorium.
Stereoskopisk 3D utan glasögon är ingen nyhet. Sådant skapas idag i skärmar som via linser skickar olika bilder åt olika fasta riktningar. I Microsofts 3D-skärm används en linsteknik som dynamiskt kan välja i vilken riktning bilden skickas.

Det rapporterar Technology Review där du också kan hitta en demonstrationsfilm.
 
Denna teknik kombinerad med kameror som spårar ögon, gör att skärmen kan skicka olika bilder till vänster och höger öga utan krav på att tittaren sitter stilla på en bestämd plats framför skärmen.

Samma teknik klarar att visa två tittare varsin separat 3D-film. Eller fyra tittare varsin separat 2D/film.

Tittarna kan röra sig i rummet inom en vinkel på 20 grader som Microsofts forskare hoppas kunna öka till 40 grader.

Nyckeln är linstekniken. Linsen levererar bakgrundsbelysningen till vad som i princip är en vanlig LCD-skärm. I botten av linsen sitter en matris av lysdioder. Genom att tända och släcka dessa regleras åt vilket håll ljuset ska sändas. Innan ljusstrålen lämnar linsen reflekteras den i linsen tills den hittat rätt utgångsvinkel.

Ytterligare en detalj i konstruktionen är att kamerorna som spårar ögonen också samlar sitt ljus på samma plats — i botten av linsen.

Gränsen för antalet separata bildströmmar som kan skickas sätts av LCD-skärmens uppdateringsfrekvens — en 240 Hertzskärm kan leverera fyra strömmar på 60 Hz vardera. Microsoft försöker övertala LCD-tillverkare att tillverka skärmar med högre uppdateringshastighet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)