JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor stämmer Eve
EDA-jätten Mentor Graphics har stämt franska Eve för patentintrång. I stämningen hävdar Mentor att det franska företagets emulator Zebu använder teknik som Mentor har alla rättigheter till.
För någon månad sedan krävde Mentor att japanska myndigheter skulle stoppa försäljningen av Eves emulatorer i Japan, med hänvisning till just patentintrång. Och nu har Mentor även lämnat in en stämning i USA, med hänvisning till samma patent. Mentor kräver säljstopp för Eves produkter i USA och därtill skadestånd och ersättning för juridiska omkostnader.

– Vi har en skyldighet gentemot våra aktieägare att försvara vår intellektuella egendom när vi har skäl att tro att den blivit inkräktad på, säger Mentors chefsadvokat Tom Evans i en pressrelease.

Eve har ännu inte kommenterat den amerikanska stämningen. Men vid de japanska anklagelserna förnekade man att man gjort något fel.

– Vi kommer att kraftfullt försvara våra rättigheter och visa att våra produkter inte inkräktar på något patent ägt av Mentor Graphics i Japan eller någon annan stans, sa Eves vd Luc Burgun då i ett pressmeddelande.

Mentor har en lång historia av juridiska strider kring just emulatorer. I sju år trätte man med Cadence och det av Cadence uppköpta bolaget Quickturn, en strid som slutade med att Mentor fick betala 18 miljoner dollar. Under tiden tog Cadence tack vare Quickturn större delen av denna marknad.

Frågan är nu om Mentor har fog för sin stämning eller "bara" vill sticka juridiska käppar i hjulet för en konkurrent. Eve har haft stora framgångar med Zebu, och rapporterade en rekordomsättning på nära 20 miljoner dollar under det senaste kvartalet.

Emulatorn Zebu kan hantera konstruktioner med upp till en miljard grindar, och kan automatiskt hantera stora, komplexa konstruktioner. På bloggen FPGA Emulation (länk) beskrivs den som överlägsen Mentors motsvarande produkter.

"Med flexibilitet, multi-MHz-prestanda och pris/prestanda är Zebu-servrarna mycket konkurrenskraftiga i industrin, utan motsvarighet från Mentor", skriver bloggen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)