Men det går att dopa fibern och då undvika åldringsproblematiken. Forskaren Magnus Engholm har doktorerat vid Mittuniversitetet på hur detta går till, och har nu tillsammans med finansiären Bengt-Olof Larsson startat företaget Raybium för att kommersialisera sådana fibrer, gjorda av glastypen aluminosilikat och dopade med jordartsmetallen ytterbium.
– Vi ska dra igång den första produktionen nu. Acreo i Hudiksvall drar fibern åt oss efter Magnus Engholms recept, och företaget Fiberson som också ligger i Hudiksvall hjälper oss med "coating" (beläggning), berättar Bengt-Olof Larsson när Elektroniktidningen får ett samtal med honom.
Industriintresset uppges vara stort – den här typen av fiber är något som behövs för laserverktyg för svetsning, skärande bearbetning och annat effektkrävande. Där måste man idag byta fiber ofta eftersom den åldras snabbt.
– Magnus Engholm var på mässan Photonics West i USA och höll ett föredrag. Och efter det har vi fått ett 20-tal förfrågningar som vi bedömer som seriösa, säger Bengt-Olof Larsson.
De första fibrerna ska levereras redan i höst. Först ska de mätas upp och karaktäriseras, datablad ska tas fram och processen ska kännas helt stabil.
– Vi vill gärna ha kunder i Sverige och övriga Europa också, och vi tror vi vet vilka som borde vara intresserade, säger Larsson.
Raybium är den första avknoppningen från fiberklustret Fibre Optic Valley i Hudiksvall. De har tillsammans med Vinnova och Mittuniversitetet bekostat utvecklingen, men Bengt-Olof Larsson äger i dagsläget hela bolaget. Inom kort är det dock tänkt att Magnus Engholm också ska bli delägare, och eventuellt ska fler investerare släppas in på längre sikt.