JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Switchcore redo för sista kapitlet
Skånska Switchcore, som en gång utvecklade Ethernetkretsar, säger sig vara redo för ett nytt liv. De gamla skulderna är betalda och kvar som enda tillgång finns ett outnyttjad skatteavdrag värt 260 miljoner kronor.
Den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg Switchcore, ett skånskt företag som en gång i världen hade ambitionen att bli bland de världsledande företagen inom Ethernetkretsar. Det slutade med platt fall, och resterna köptes upp av amerikanska Esilicon år 2007 (länk).

Själva aktiebolaget har dock funnits kvar, med aktieägare och notering på Aktietorget. Och bolaget har haft en tvist med Esilicon om en obetald fordran, något som nu är löst enligt vd Erwin Leichtle.

– Vår kvarvarande fordran har varit svår att driva in, men har nu betalats till en tredjedel med 515 000 dollar, och resterande del ska betalas av Esilicon senast den 15 oktober. Vårt bolag är rent från sin historia och kan gå vidare, säger han i ett pressmeddelande.

Därmed finns bara ett skattemässigt underskott på cirka en miljard kronor som utgör basen för en latent skattefordran värd 260 miljoner kronor. Denna är inte redovisad i bolagets balansräkning, men företaget har som mål att på något sätt utnyttja den och då ge aktieägarna ett plåster på de gamla såren.

En strukturaffär är därför vad Switchcore nu letar efter – antingen ett vinstrikt bolag som vill köpa bolaget och använda förlusten för att minska sin skatt, eller ett bolag som letar ny ägare, är villigt att bli uppköpt och då få både notering och förlustavdrag i samma affär.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus