JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons laptopmodul nu i 21 Mbit/s
Ericsson har skrämt upp sin modul för mobilt bredband till att klara HSPA Evolution, med 21 Mbit/s nedladdningsdatatakt. Modulen har också försetts med Intels teknik för stöldskydd som gör att en stulen mobil kan spåras och stängas av.
De donglar som står för majoriteten av dagens kommunikation över mobilt bredband kommer framöver att bli allt mer sällsynta. I stället kommer kommunikationen att ske via moduler inbyggda i datorerna. Det tror i varje fall Ericsson, som utvecklar sådana moduler byggda på kretsar från sitt delägda dotterbolag ST-Ericsson.

Den senaste varianten kallas F5521gw klarar mobilstandarden HSPA Evolution, vilket innebär en teoretisk datatakt på 21 Mbit/s i nerlänken och 5,8 Mbit/s i upplänken. Den förra varianten klarade bara 7 respektive 2 Mbit/s.

Ytterligare poänger är att modulen kopplar upp sig på några få sekunder, och att strömförbrukningen blir avsevärt lägre än för fristående donglar. Inbyggt finns också GPS-funktion för navigationstjänster.

Därtill kan modulen väcka datorn på distans, och även stänga av den och göra den obrukbar. Den sista funktionen är utvecklad i samarbete med Intel och utnyttjar en teknik kallad Anti-Theft Technology version 3.0. Med tekniken går det att bakvägen ta sig in i processorn och stänga av den med hjälp av krypterade kommandon även när operativsystemet inte är igång. Med hjälp av GPS-modulen kan datorn därtill spåras geografiskt, och om den återkommer till sin rätta ägare kan denne åter sätta datorn i funktion.

Modulen ska finnas för leverans från oktober och ska enligt Ericsson fungera med såväl Windows som MacOS och Linux.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)