JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 50 minuter i månaden Telias 4G-tak
I Telias nya villkor för sitt 4G-nät finns ett tak på 30 Gbyte i månaden. Med nätets maximala datatakt på 80 Mbit/s innebär det att abonnemanget bara omfattar 50 minuter i månaden. Därefter måste användaren köpa ny kapacitet.
När Telia nu vill göra sitt 4G-nät, byggt på LTE-teknik, till en del av den ordinarie portföljen av bredbandstjänster så har företaget valt att sätta ett pris på 599 kr/mån och ett tak på max 30 GByte data i månaden.

30 Gbyte motsvarar 240 Gbit. Med den maximala nedladdningstakten 80 Mbit/s motsvarar det 3000 sekunder, alltså 50 minuter.

Skickade data ingår också i maxvolymen. För upplänken är den högsta takten angiven till 40 Mbit/s, så om hela utrymmet skulle användas för att skicka data från datorn slår man i taket efter 100 minuter.

Exemplen är förstås extrema, men visar likväl var taket ligger.

– Vi har valt att vara tydliga med att vi har tak på våra abonnemang. På sikt tror jag inte att någon operatör kan erbjuda obegränsade datamängder, säger Teliasoneras kommunikationschef Charlotte Züger till Elektroniktidningen.

Hon understryker att den abonnent som slår i taket inte stängs av - istället stryps datatakten stryps till 120 kbit/s. Och det går att köpa mer kapacitet, 2 Gbyte för 80 kronor och 5 Gbyte för 119 kr. Påfyllningen görs genom ett SMS.

Storanvändare kan också dra nytta av Telias surfzoner, och då välja att koppla upp sig över wlan i stället för över LTE-nätet. Data som skickas eller tas emot där räknas inte mot abonnemangstaket. Runt om i landet finns ungefär 4300 sådana surfzoner.

– I mobildataabonnemangen ingår obegränsad användning i alla våra surfzoner, påpekar Charlotte Züger.

Enligt en undersökning gjord av Post- och Telestyrelsen använder genomsnittsabonnenten av mobil data runt 2 Gbyte i månaden. Denna undersökning gjordes dock innan LTE-nätet togs i bruk.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)