JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prisade larm och effekter
Gitarreffekter, förpackningslarm och trygghetslarm. Det är de tre produkter som vann juryns gillande i inbyggnadskonferensens pristävling. Två av de tre är redan på väg ut på marknaden.
Utmärkelsen Swedish Embedded Award delades ut igår kväll under middagen som följde på mässan Embedded Conference Scandinavia 2010.

overcrest
Tomasz Kaczmarczyk
Team Overcrest
Priset i studentklassen gick till tre studenter på Tekniska Högskolan i Jönköping för deras gitarreffektpedal i en FPGA. Grundidén är att användarna själva ska kunna FPGA-programmera nya ljudeffekter.

Studenterna har många bollar i luften – utöver studierna bedriver de ett konsultföretag, Team Overcrest.

Tomasz Henisz, Dominik Stożek och Tomasz Kaczmarczyk vann 50 000 kronor och ett diplom. Läs mer om projektet i en tidigare artikeln i Elektroniktidningen, här (länk).

tamper
Sten Wandel
Tamperseal
Företagspriset gick till Tamperseal i Halmstad och dess manipulationssäkra förpackning Tamperseal.

Den första tillämpningen av Tamperseal kommet att vara varularm. Tamperseal fungerar som ett ”larm-av-larmet”, eller tvåstegslarm. Dagens tjuvar arbetar genom att plocka bort magnetlarmet från förpackningarna. Detta kan hindras genom att magnetlarmet vakuumförpackas tillsammans med Tamperseal – som larmar när vakuumet bryts.

Tamperseal kan också att användas för att säkerställa att medicin inte byts ut under transport. Det har uppskattats att 700 000 människor dör varje år på grund av förfalskade läkemedel mot TBC och malaria. Det förekommer att äkta medicin byts ut eller späds ut under transport.

Lösningar med Tamperseal är säkra på samma nivå som teknik som används för att transportsäkra  kärnvapendelar, enligt Tamperseals vd Sten Wandel. Företaget är en spinoff från centrumen Ngil och Ceres.

care
Caretechs rödvita larm, demonstreras på träfigur med stålkäpp.
De tredje priset, mikronanopriset, gick till Caretech i Kalix för ett trygghetslarm med inbyggd fallsensor. Företaget har redan kunder som väntar på leverans. Under första kvartalet nästa år räknar man med att larmet ska finnas i skarp drift.

Just nu utvärderas cirka 30 larmenheter i fyra äldreboenden i Kalix och Uleåborg.

En ny konkurrent på den här marknaden är program för fallalarm som kan tankas hem till Android- och Iphonemobiler – som har inbyggda accelerometrar. I jämförelse med en smartmobil kostar Caretechs larm bara cirka 2000 kronor, har en batteritid på ett år och uppfyller alla krav som ställs på medicinteknik, exempelvis vad gäller robusthet.

Swedish embedded award delas ut av organisationen Svensk elektronik, KK-stiftelsen och projektet Minst i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska mässan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus