JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 10 augusti 2020 VECKA 33
UPPDATERAD Större kretsar, 50 procent lägre effektförbrukning och 40 procent billigare än FPGA-jättarna Xilinx och Altera. Det är löftet från FPGA-utmanaren Achronix backas upp av Intel med en ny tillverkningsprocess på 22 nm.
– Samarbetet med Intel ger oss en helt annan styrka. Det handlar inte bara om att de ska tillverka kretsarna, vi få tillgång till hela deras försörjningskedja inklusive kapsling och test, säger Achronix grundare och vd John Lofton Holt.

Överenskommelsen har väckt uppmärksamhet eftersom Intel officiellt inte erbjuder foundrytjänster och frågan är därför om Intels nästa steg blir att förvärva Achronix?

Det är bara en dryg månad sedan Intel berättade om sin inbyggnadsplaner där en av komponenterna är en modul som kombinerar Atomkärnan E600 med en FPGA från Altera (länk). Det är inte känt vilken FPGA det handlar om eller när den kommer i produktion.

Samarbetet med Achronix leder därför osökt till frågan huruvida Intel kommer med något liknande baserat på Achronix arkitektur som skiljer sig radikalt från Alteras och för den delen även från Xilinx.

Samarbetet med Intel förändrar också spelplanen för Xilinx och Altera. De två FPGA-jättarna har varit bortskämda med att ligga i framkant vad gäller processteknik. Nu blir de passerade av uppstartsföretaget Achronix med en helgeneration.

Achronix, med rötterna i det amerikanska universitetet Cornell, har utvecklat en arkitektur bestående av asynkrona element sammankopplade via parallella pipelines. Resultatet är en programmerbar logikkrets som kan klockas i 1,5 GHz, vilket är ungefär tre gånger mer än dagens bästa FPGA:er, som stannar på lite drygt 400 MHz (länk).

Implementationen har gjorts av konsultföretaget Esilicon och tillverkningen har hittills gjorts av kiselsmedjan TSMC i en 65 nm process. De första kommersiella leveranserna drog igång för knappt ett år sedan.

Avtalet med Intel kommer att lyfta alla parametrar rejält. Den största modellen av den kommande Speedster22i får över 2,5 miljoner uppslagstabeller. Som jämförelse kan man ta Xilinx kommande Virtex7-familj som ska tillverkas i en 28 nm-process av TSMC. Den kommer som mest att ha 2 miljoner logikceller (Xilinx namn på uppslagstabellerna) (länk) när den kommer i produktion om ett år. För att nå dit så tvingas Xilinx gå över till ett stackat byggsätt med fyra FPGA-bitar på en kiselbärare. Altera stannar på 1 miljon men kan till det lägga två Hardcopyblock, vilket gör jämförelsen svårare.

Achronix behållar sitt övertag i klockfrekvens på cirka tre gånger, men företaget hävdar också att Speedster22i bara drar hälften så mycket effekt som konkurrenterna för att utföra en och samma uppgift. Därtill blir de cirka 40 procent billigare.

– En Speedster22i med en miljon uppslagstabeller kommer att kosta ungefär 400 dollar.

FPGA:erna kommer i två smaker, en som är fokuserad på maximal klockfrekvens och en med fokus på maximalt antal uppslagstabeller. Båda varianterna kommer att ha hårda Serdesblock som klarar 12 Gbit/s respektive 28 Gbit/s. Det kommer också att finnas hårda block för minnen som DDR2 och DDR3.

Intel sk börjar tillverka processorer i den nya 22 nm-processen under andra halvåret nästa år, John Lofton Holt vill inte säga exakt när Speedster22i kan komma i produktion annat än att det blir ungefär samtidigt

De första kunderna får Achronix designverktyg under nästa vecka och de blir allmänt tillgängliga i början av nästa år.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)