– Den första terawattimmen tog 20 år att uppnå, och den andra tog två år. Det är glädjande att den tredje terawattimmen uppnåtts ännu snabbare kommenterar Camilla Rosenberg på myndigheten i pressmeddelandet.
De vindkraftverk som installerats i år har hittills levererat 500 GWh. Under de närmaste åren kommer flera större vindkraftparker i norra Sverige att stå klara, vilket förstås väntas öka vindkraftproduktionen ännu mer.
Myndigheten noterar också att havsbaserade vindkraftparker visat sig billigare än väntat. Exempelvis levererar Lillgrund i Öresund el för 5,76 kr/års-kWh och Vindpark Vänern levererar för 6,28 kr/års-kWh. Energimyndigheten jämför dessa siffror med referenskostnaden 7,31-7,86 kr/års-kWh, hämtad ur en Elforsk-rapport från 2007 kallad "El från nya anläggningar".
Jämfört med vattenkraft och kärnkraft ligger dock vindkraften långt i lä. Under årets första åtta månader tillfördes enligt SCB (länk) drygt 105 TWh till det svenska elnätet, varav vattenkraften stod för 43,4 och kärnkraften för 39,0 TWh. Vindkraften stod för 1,8 TWh och värmekraft för 12,4 TWh. Därtill importerades 8,6 TWh.
Intresseföreningen Svensk Vindenergi menar dock att utbyggnaden går för långsamt.
– Fanns bara den politiska viljan skulle dagens årsproduktion kunna tiodubblas fram till 2020, skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Det som krävs då, enligt Svensk Vindkraft, är att det kommunala vetot mot vindkraft stoppas, att försvarsmakten får mindre att säga till om i frågan, och att nya förutsättningar ges för lokalt delägande av vindkraft.