JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny Tiger liknar vanlig mobil
När Sectra lanserar en ny version av sin kryptomobil Tiger går man ifrån sitt gamla användargränssnitt till förmån för något som mer liknar en vanlig mobiltelefon. Själva krypteringstekniken är dock densamma.
I morgon lanseras Sectra Tiger 7401, den senaste kryptotelefonen från svenska Sectra, på den holländska säkerhetsmässan Infosecurity. Nykomlingen presenteras med argumentet att den är "lika enkel att använda som en kommersiell mobiltelefon". Och till den yttre påminner den också om en sådan, må vara med aningen ålderdomlig design. Uppenbarligen har kunderna efterfrågat alternativ till Sectras tidigare användargränssnitt, utan konventionell knappsats.

Tekniken är i övrigt mycket lik föregångaren Tiger XS. Båda har stöd för satellitkommunikation, och båda har kryptering som uppfyller kraven inom EU och Nato. Nyligen fick Sectra en order från EU att förse samtliga EU:s 27 statschefer med sin säkra telefoni.

Svenska och holländska myndigheter utvärderar för närvarande de nya mobilerna för godkännande upp till den högsta klassificieringsnivån, kallad Secret, berättar Sectra. Både det svenska och det holländska försvaret har samarbetat i utvecklingen av nykomlingen.


 Nya Tiger 7401
Gamla Tiger XS
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)