JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung tar in på Intel
År 2010 kommer att gå till historien som första gången halvledarindustrin når en försäljning över 300 miljarder dollar, efter det bästa året i industrins historia.
Alla stora halvledarbolag ökade sin försäljning under 2010 - de tio största med mellan 12 och 72 procent enligt en färsk analys från Gartner. Tack vare två storaffärer - Renesas fusion med NEC Electronics samt Microns köp av Numonyx - visar Renesas och Micron upp ökningar över 100 procent. Då Renesas fick bidra med namnet till fusionen med NEC Elecronics lyckades detta varumärke också ta sig in på topplistan.

Totalt ökade halvledarförsäljningen med 31,5 procent, till 300,3 miljarder dollar. Året är förvisso inte slut ännu, men så här sent brukar prognoserna stämma bra, och Gartners spådom ligger i linje med analytikerkollegorna Isuppli som spår 32 procent och VLSI Research som spår 30,9 procent. Det är fjärde gången genom historien som tillväxten ligger över 30 procent ett enskilt år, och mätt i pengar den största ökningen någonsin.

Trots att tillväxten fördelades ojämnt bjuder listan över de tio största halvledarbolagen inte på några större överraskningar. Mest anmärkningsvärt är nog att Samsung knappar in på Intels försprång. Intels ledning är alltjämt betryggande, men Samsung har toppat de senaste listorna över vem som investerar mest, något som brukar betala sig i ökad marknadsandel så småningom.

Samsungs ökning under året har i stor utsträckning att göra med den närmast explosionsartade efterfrågeökningen på DRAM och NAND-flash. Minnen står för 80 procent av Samsungs halvledarförsäljning.

Noterbart är också att kampen är stenhård om tredjeplatsen - Toshiba och Texas Instruments är i princip lika stora. NAND-flash var även en förklaring till Toshibas framgångar, jämte asicar och diskreta komponenter. Texas Instruments red på framgångsvågen för analoga kretsar där man ökade med drygt 41 procent.

Kampen om femteplatsen är inte lättare den - här trängs Renesas, Hynix och ST med snudd på identiska försäljningssiffror.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)