JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IEEE vill koppla ihop hemnäten
En handfull företag har enats om att ta fram en ny standard som kopplar ihop trådlösa och trådbundna nät för hemelektronik. Standarden går under beteckningen IEEE 1905.1 och backas upp av bland annat Atheros, Broadcom, Cisco, Intel, Marvell och Toshiba.
Tanken är att användarna ska kunna ansluta sin apparat till hemnätet utan att bekymra sig om vilka protokoll övriga apparater i huset använder.

Ett första möte har hållits i Paris denna vecka och redan om ett drygt år, i början av 2012, skulle det kunna finnas ett första utkast klart. Standarden är tänkt att knyta ihop wlan, kommunikation över elnätet liksom kommunikation över kabelnät och Ethernet, skriver EETimes.

I praktiken handlar det om de fyra protokollen IEEE P1901, IEEE 802.11, IEEE 802.3 och MoCA 1.1. Ett tydligt tecken på att ingen av de fyra blir ensam vinnare är att wlanspecialisten Atheros köpte Stellaron i september 2009, ett företag som utvecklar kretsar för kommunikation över elnätet. Även Broadcom verkar vara inne på samma spår med köpet av Gigle så sent som i november i år.

Både Atheros och Broadcom håller på att utveckla kretsar om klarar både wifi och kommunikation över elnätet.

Det protokoll som ska utvecklas under IEEE 1905.1 kommer att ligga mellan MAC-lagret och internet. Protokollet ska kunna hantera saker som att prioritera trafiken i nätet för att garantera kvaliteten på till exempel en tv-kanal (QoS), men även sådan saker som hur man ser till att inte innehållet läcker över till grannarna liksom hur man på ett enkelt sätt adderar nya enheter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)