JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Inga kända hälsorisker med radiovågor"
Mobilbasstationer och trådlösa nät skapar inga hälsorisker. Det menar Strålsäkerhetsmyndigheten i en färsk rapport. Likväl rekommenderar myndigheten att använda handsfree och hålla ut mobilen en bit från kroppen vid samtal.
Varje år sammanställer Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd en rapport om forskningsläget för sambandet mellan hälsa och elektromagnetiska fält. I den senaste rapporten konstaterar myndigheten att det inte finns några kända hälsorisker med radiovågor från mobilbasstationer och trådlösa datanät. Och det är osannolikt att mobiltelefoner orsakar hjärntumörer för personer som använt mobilen kortare tid än tio år. Ändå menar rapporten att mer forskning behövs.

– För längre tids användning är det ännu för tidigt att dra några definitiva slutsatser. Det saknas också tillräckligt med data för effekterna på barn och ungdomar, säger utredaren Lars Mjönes på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Några studier finns som visar att den elektriska aktiviteten i hjärnan kan påverkas av mobilens radiovågor. Men enligt myndigheten är dessa effekter svaga och innebär sannolikt inga hälsoeffekter.

– Våra rekommendationer kvarstår: Den som talar i mobil bör använda handsfree och hålla ut telefonen som kroppen under samtalet, säger Mjönes.

Att basstationer, trådläsa nät, radio och tv inte innebär några hälsorisker är en tes som i rapporten fått ytterligare förstärkning. En studie visar att det inte går att se något samband mellan radiovågor från mobilbasstationer och ökad risk för cancer hos barn.

Några resultat förvånar dock myndigheten. Det finns studier som visar att radiovågor kan förstärka utvecklingen av tumörer som orsakats av andra faktorer. Men något verkligt samband är inte bevisat. Andra studier visar att lågfrekventa magnetfält från kraftledningar kan ge en något ökad risk för barnleukemi eller för Alzheimers sjukdom. Någon känd mekanism finns dock inte, och inga samband har kunnat beläggas i djurförsök.

– Därför krävs mer forskning inom området, säger Mjönes.

Myndigheten rekommenderar dock även fortsättningsvis att där så är möjligt vidta enkla och billiga åtgärder för att minimera exponeringen för lågfrekventa magnetfält i bostäder, skolor och liknande.

Rapporten kan laddas ner från Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)