JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storaffär ger hårdare konkurrens för Mini-Link
Amerikanska Ceragon, som gör mikrovågsutrustning för returtrafik i mobilnät, köper sin norska branschkollega Nera Networks. Affären skapar en ny storspelare i denna nisch där Ericsson hör till marknadsledarna med sina Mini-Link-system.
Med köpet av Nera Networks säger Ceragon att man har ambitionen att bli nummer ett inom mikrovågsbaserad returtrafik (backhaul) för LTE och annan mobiltelefoni.

– Det här är ett mycket viktigt steg för båda våra bolag, som gör att vi tillsammans omedelbart blir den främsta specialisten på mikrovågsreturtrafik i ett brytningsskede för industrin, säger Ceragons vd Ira Palti i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att antalet abonnenter i mobilnäten fortsätter att öka i viktiga regioner samtidigt som mobildatatrafiken ökar exponentiellt. Och menar att i ett sådant skede är storlek och räckvidd extremt viktiga faktorer för tillväxt, vilket han hävdar uppnås med denna affär. Ceragon har haft sina största framgångar i Nordamerika, Europa och Asien, medan Nera förutom Europa är starkt i Latinamerika och i Afrika.

Ceragon betalar drygt 320 miljoner kronor för Nera Networks, som ägs av den norska koncernen Eltel. Denna ska nu fokusera på sina andra kärnområden, främst kraftelektronik och kraftförsörjning för telekom.

Marknaden för mikrovågslänkar omsatte omkring 6 miljarder dollar 2009 och väntas enligt analyshuset Infonetics växa till 7,5 miljarder dollar år 2014. Av försäljningen går drygt 80 procent till just returtrafik för mobiltelefoni. NEC är störst i nischen, efter att nätt och jämnt ha passerat Ericsson i början av fjolåret. Men marknaden är fragmenterad, med många spelare och en hel del nystartade aktörer.

Affären väntas bli klar i slutet av året. Ceragon tror sig nå en årsomsättning för det sammanslagna bolaget år 2012 kring 600 miljoner dollar, med en vinstmarginal kring 10 procent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)