JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Donald Knuth publicerar volym 4A

TAOCPDonald Knuth publicerar
volym 4A

28 år efter volym 3 publicerar nu datorforskaren Donald Knuth volym 4A av sitt klassiska verk The Art of Computer Programming. Sju volymer är planerade.
Bokserien räknas redan som datorvetenskapens kanske största verk – trots att den inte ens är halvfärdig. Eller kanske på grund av det, och på dess fascinerande tillkomst. Volym 1 till 3 kom ut på 60- och 70-talet.

Serien skulle totalt omfatta sju band, men av olika skäl har resterande delar försenats. En bidragande orsak är författarens extrema kvalitetskrav. Bland annat fick författarens missnöje med modern typsättning som sidoeffekt att han konstruerade sitt eget typsättningssystem, TeX.

– Jag ser Knuth som en lärd medeltida munk av bästa sort som med samvetsgrannhet studerar något tålmodigt och utförligt, tills han efter långa studier har ett slutgiltigt resultat att presentera, skriver TeX-entusiasten Per Starbäck på sin blogg i en kommentar till publiceringen av volym 4A.

1992 gick Donald Knuth, född 1938, i pension för att kunna ägna sig på heltid åt sitt mästerverk. Han sade sig hoppas kunna bli klar inom 20 år.

Preliminära versioner av kapitel 4 har publicerats tidigare och hågade har kunnat skicka in rättelser till en belöning av ”en hexadecimal dollar”. Men det är först nu han känt sig redo att släppa volym 4A skarpt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)