JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oro över Google-Apple-dominans
Fem stora europeiska telekomoperatörer har bildat en gemensam panel som ska kontrollera att Google och Apple verkligen följer EU-regler och branschkutym.
Att Apple och Google i praktiken håller på att skapa ett duopol inom operativsystem för smartmobiler oroar de stora europeiska operatörerna. Fem av de största – Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia, Telefonica och Vodafone, har därför bildat en expertgrupp som ska hålla koll på situationen, hålla kontakt med konkurrensmyndigheter, och eventuellt även stödja potentiella alternativ. Det skriver tidningen Financial Times.

Gruppen bildades efter ett möte i oktober, som även resulterade i ett brev till EU-kommisionären Neelie Kroes där oron uttrycktes, dock utan att vare sig Apple eller Google nämndes vid namn.

Än så länge finns dock inga bevis för att vare sig Google eller Apple betett sig oförsvarligt. Och så länge inga sådana indikationer finns kommer sannolikt EU inte att ägna särskilt mycket energi åt frågan. Att Google och Apple numera är bittra konkurrenter på området minskar också sannolikheten för att någon av dem skulle begå övertramp, konstaterar nyhetsbrevet Rethink Wireless.

Duopolets makt ifrågasätts också av Financial Times. Symbian, Blackberry och Windows utgör fullvärdiga alternativ. Tidningen tror dock att Nokia kommer att närma sig operatörsgruppen, inte minst för att stärka sina positioner i kampen mot den nya ärkefienden Google.

Tidningen påpekar också att gruppens blotta existens i sig själv kan utgöra något som liknar handelshinder. Inte så konstigt därför att en "armada av advokater" följde dess första möte i oktober, menar Financial Times.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)