JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmersskärm får 2,7 miljoner
Innovationsbron investerar 1,2 miljoner kronor och Chalmers Innovation Seed Fund 1,5 miljoner kronor i Chalmersavknoppningen Orthocone. Företaget utvecklar en ny teknik med vätskekristaller som ska resultera i bildskärmar med betydligt högre prestanda samtidigt som de blir miljövänligare och enklare att producera.
– Vi ska använda pengarna för att fortsätta bygga prototyper och för marknadsföring och försäljning, säger Anders Bohman som är vd på Orthocone.

Företaget grundades av professor Sven Torbjörn Lagerwall, Per Rudquist och Pontus Jägemalm i juli 2009 som en avknoppning från MC2-labbet på Chalmers. Företaget utvecklar en ny typ av teknik för LCD-skärmar kallad Orthoconic AntiFerroelectric Liquid Crystals (OAFLC).

Tekniken uppges ha potential att ge en bildväxlingshastighet under 100 mikrosekunder. Det är upp till 100 gånger snabbare än dagens skärmar. OAFLC ger dessutom automatiskt bra kontrast där mörka delar är perfekt mörka medan ljusa partier blir intensivt ljusa. Dessutom behövs ingen kompensation för ökande betraktningsvinkel.

I somras blev man klar med de första prototyperna, en optisk slutare. Nästa generation blir på cirka 1x1 cm. I princip motsvarar det en pixel i en bildskärm, om än oändligt mycket större,

– De må tyckas vara enkla men de räcker för att kunderna ska kunna utvärdera tekniken genom att mäta bland annat spänningar, responstider, svärta och betraktningsvinkel.

Primärt fokuserar Orthocone på tillverkare av lite större bildskärmar, från tio tum och uppåt.

– Där finns 80 procent av marknaden mätt i pengar.

Enligt Anders Bohman är det relativt enkelt för LCD-tillverkarna att börja använda Orthocones teknik.

– De byter i princip bara själva flaskan med vätskeskristaller.

Orthocone har visat upp prototyp för LCD-tillverkare Asien och han hoppas på att snart få igång utvärderingsprojekt med någon av dessa.

LCD-tekniken utmanas av OLED som har större betraktningsvinkel och bättre kontrast.

– Det är också en katalyserande faktor som får LCD-tillverkarna att fortsätta utveckla tekniken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)