JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei stämmer Motorola och Nokia-Siemens
Kinesiska Huawei brukar ibland anklagas för piratkopiering av telekomprodukter. Men nu menar Huawei att Motorola utan tillstånd håller på att föra över rättigheter till Nokia-Siemens i samband med dennes köp av Motorolas nätverksprodukter.
Patentstriderna i telekomvärlden fortsätter med oförminskad kraft. Senaste budet är att Huawei lämnat in en stämningsansökan mot Motorola och Nokia Siemens Networks, och däri anklagar Motorola för att utan tillstånd överföra rättigheter och annan intellektuell egendom till Nokia-Siemens. Detta som ett led i Nokia-Siemens köp av Motorolas radionätsdelar, en affär värd 1,2 miljarder dollar.

Motorola har varit återförsäljare av Huaweiprodukter sedan 2000, däribland radioaccessnät (RAN) och kärnnätsprodukter för UMTS och GSM. Produkterna har sålts med Motorolas logotyp, och Motorola har enligt Huawei inte bara fått tillgång till produkterna utan även konfidentiell information om immateriella rättigheter.

Huawei hävdar nu att Motorola inte har rätt att häva sekretessen, utan att man är bunden till tidigare avtal. Och Huawei hävdar vidare att en överföring av radioverksamheten till konkurrenten Nokia-Siemens inte kan ske utan att den hemliga informationen kommer Nokia-Siemens till del. Vilket skulle skada Huaweis affärer.

Huruvida detta är ett utspel för att bromsa affären mellan Motorola och Nokia-Siemens, om det är en ambition att få loss pengar från affären eller en seriöst menad anklagelse kan man förstås spekulera kring. Men timingen är onekligen intressant - stämningen lämnades in i samma veva som myndigheterna ska besluta huruvida man ska ge klartecken för ett eventuellt köp.

En talesperson för Motorola säger tlll nyhetsbrevet Fierce Wireless att bolaget anser att stämningen är grundlös, och att man räknar med att affären ska vara genomförd under årets första kvartal, som planerat. Nokia-Siemens kommenterar av princip inte pågående juridiska tvistemål.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)