JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU undersöker ZTE:s och Huaweis krediter
Dokument som läckt ut från EU-kommissionen indikerar att de båda kinesiska telekomjättarna ZTE och Huawei drar nytta av stora krediter från det statliga kinesiska banksystemet.
De kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE har upprepade gånger värjt sig mot insinuationer om att de får ta emot stöd från den kinesiska staten. Men en EU-rapport indikerar att en större undersökning krävs för att klarlägga om Kinas exportkreditregler bryter mot reglerna hos WTO, Världshandelsorganisationen.

Enligt en hemlig EU-undersökning, som läckt ut till nyhetsbyrån Dow Jones, har de båda telekomjättarna tillgång till mycket stora krediter i det statliga kinesiska bankväsendet. Undersökningen hävdar att Huawei har tillgång till 30 miljarder dollar hos China Development Bank, och att ZTE har tillgång till 25 miljarder dollar från samma bank och från China Export-Import Bank. Siffran kan jämföras med ZTE:s årsomsättning som 2009 låg kring 8 miljarder dollar.

Bill Plummer, ansvarig för statliga relationer på Huawei USA, säger till tidningen Wall Street Journal att de statliga lånen ges till utländska företag för att finansiera köp av Huaweis produkter, och inte till Huawei själv. Enligt honom ska köpare av Huaweiutrustning ha utnyttjat krediter på totalt 5,3 miljarder dollar mellan 2004 och 2009. Huaweis totala försäljning under den perioden var 94 miljarder dollar.

EU-undersökningen inleddes efter ett klagomål från belgiska Option, tillverkare av USB-modem. Dock drog Option tillbaka sitt klagomål efter en överenskommelse med Huawei. Vilket gjorde att EU var tvunget att lägga ner undersökningen om eventuella brott mot handelsreglerna, enligt dokumenten som läckt till Dow Jones.

Enligt Dow Jones har undersökningen skickats till samtliga regeringar i EU i förra veckan, och ska diskuteras på ett möte med EU:s handelsexperter inom någon månad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)