JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kameramatris ger tunnare mobiler

Pelican Imaging array opticsKameramatris ger tunnare mobiler

Med en matris av små objektiv och lämplig signalbehandling går det att krympa de kameramoduler som sitter i mobiltelefonerna utan att tappa prestanda. Tekniken kommer från uppstartsföretaget Pelican Imaging men det är oklart när den kan finnas i kommersiella produkter.
Tunnare mobiler med kameror som kan göra betydligt mer än idag. Det kan bli verklighet om Pelicans teknik går att tillverka tillräckligt billigt. Företagets hemsida är ytterst tunn, där finns ingen teknisk information. Bilden som möter besökaren visar dock en matris på 5x5 kameraelement.

Med hjälp av signalbehandling går det att lägga ihop informationen från kameraelementen på olika sätt. Förutom att skapa vanliga stillbilder och video går det åtminstone teoretiskt att skapa 3D-bilder, att välja fokuspunkt i efterhand, att känna igen rörelser och att ökad det dynamiska området genom att låta de olika elementen fotografera med olika inställningar.

Exakt hur mycket som går att implementera i en mobil med dess begränsade processor- och batterikapacitet är dock oklart.

Pelican Imaging array opticsPelican Imaging grundades år 2008 av två avhoppare från Micron. Företaget är baserat i Silicon Valley och har tagit in 17 miljoner dollar i riskkapital.

Förtaget säger sig ha en första prototyp framme och har lämnat in 12 patentansökningar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)