JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth nästa för Nanoradio

Tord Wingren vd NanoradioBluetooth nästa för Nanoradio

Det svenska wifi-bolaget Nanoradio har långt gångna planer på att integrera även Bluetooth i sina kretsar. De första kombokretsarna ska levereras till kund tidigt nästa år, säger vd Tord Wingren till Elektroniktidningen.

– Våra kunder vill ha både wifi och Bluetooth i samma chips, och vi har kombolösningar i pipeline. Vi har hållit på ett tag, och siktar på att göra de första leveranserna i början av 2012, berättar Tord Wingren.

Han menar att wifi och Bluetooth passar bra att integrera – de kan samutnyttja mycket eftersom de körs på samma frekvensband och sällan används samtidigt. Och kompetensen finns inom Nanoradio.

– Vi har flera individer hos oss som har gjort Bluetooth förr. Så någon extern IP behöver vi inte köpa in, säger han.

Redan till hösten kommer dock en annan nyhet från företaget, nämligen wifi-kretsar som klarar högre bandbredd tack vare möjligheten att aggregera kanaler. Tord Wingren räknar med att dessa lanseras samtidigt som konkurrenterna. Det är också en förändring – Nanoradio har tidigare inte legat bland de första.

– Men marknaden förändras. Tidigare var det andra tillämpningar som drev på utvecklingen, men numera är mobilerna alltmer drivande inom wifi. Det gör att vi måste ligga mer först, säger Tord Wingren.

Han understryker att det går mycket bra för företaget, även om den låga dollarkursen slår mot resultatet. 2009 års försäljning på 22 miljoner kronor mer än tredubblades ifjol - något närmare än så vill han inte precisera förrän bokslutet släpps till sommaren.

– Vi är inne i en enorm upprampningsfas. Ifjol såldes sådär 300-350 miljoner mobiler med wifi, det var bara var femte. Om några år kommer varannan mobil att ha wifi, då pratar vi om en marknad på 700-800 miljoner enheter.

Nanoradios wifi-kretsar finns idag i mobiler från fem av de tio största mobiltillverkarna. Samsung är den största kunden, men även Sharp och Acer finns med bland de offentliggjorda. Att man finns med i många mobiler som bygger på ST-Ericssons plattformar är inte heller någon hemlighet.

Att mobilkretsjätten Qualcomm härom månaden berättade att man tänker köpa Nanoradios värste konkurrent Atheros (se länk) ser han också som positivt.

– Vi benchmarkas ofta mot Atheros, och vi kommer ut som ledande varje gång när det gäller storlek och strömförbrukning. Och det finns många som av en eller annan anledning inte vill handla av Qualcomm. Vi upplevs som mer neutrala, det är positivt för oss.

Sannolikt blir också ST-Ericsson mindre benäget att handla med Atheros när detta bolag nu ägs av värste konkurrenten.

Att Nanoradio tog in 100 miljoner kronor i nytt riskkapital i somras är också ett styrkebesked. Då sa Tord Wingren att man sannolikt inte behövde ta in mer riskkapital, något som han idag mildrar en smula.

– Man ska inte säga något säkert. För den tekniska utvecklingen har vi så vi klarar oss. Men att ta in mer pengar för att bygga tillväxt snabbare, där vill jag inte utesluta någonting.

Företaget har idag cirka 70 anställda, varav ett knappt tiotal tillkommit under det senaste året. Hur mycket man väntas växa under det kommande året vill Tord Wingren inte spekulera i.

Nanoradio ställde nyligen ut på den stora mässan Mobile World Congress i Barcelona, där Tord Wingren menar att han fick ett kvitto på att företaget nu ses som mer etablerat i branschen.

– Vi hade väldigt många möten, och de var effektiva, relevanta affärsmöten med konkreta diskussioner. På tidigare mässor har många möten mer varit sonderande, konstaterar han.

Om den mässans stora snackis, giftermålet mellan Nokia och Microsoft, har han klara åsikter.

– Microsoft har mycket att bevisa. Jag är orolig för att miljön inte blir tillräckligt effektiv för att nå ut på marknaden tillräckligt snabbt. Våra erfarenheter är att Windows CE kräver betydligt mer ingenjörsresurser än Linux (Android). Idag är Linux det mest lättarbetade mobiloperativsystemet.

– Men jag önskar verkligen Nokia all framgång. Norden och Europa behöver en stark aktör inom mobiltelefoner. Det vore trist om allt polariserades till USA och Asien, säger Tord Wingren.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)