JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trögt för LTE i Europa
Teliasonera må ha varit först i världen med ett kommersiellt LTE-nät, och har numera fått sällskap av tyskar och österrikare. Men som helhet håller Europa på att halka efter USA och Asien i utbyggnaden av LTE. Redan i år väntas 5,5 miljoner abonnenter ha skaffat LTE globalt, varav bara 1,3 miljoner i Europa.
I slutet av fjolåret fanns den absoluta majoriteten av alla LTE-abonnemang i Nordamerika - 65 000 av totalt 78 000 - enligt en studie gjord av marknadsundersökningsföretaget Informa Telecoms and Media. I västeuropa fanns cirka 8500, och i Asien något tusental.

Då LTE-användandet i år och de närmaste åren väntas få en tämligen tumultartad ökning tror företaget att Europa kommer att hamna i lä. I USA väntas 2,3 miljoner abonnenter ha skaffat LTE till årsskiftet, och i Asien nära 1,6 miljoner. Europa stannar på 1,3 miljoner.

Till 2015 spås en ännu större diskrepans. Då tror Informa att 67 miljoner nordamerikaner har LTE, 128 miljoner asiater och "bara" 65 miljoner européer. Vid det laget kommer även Afrika, Sydamerika, Östeuropa och Mellanöstern att var LTE-marknader av rang med tiotals miljoner användare vardera, se tabellen i slutet av denna artikel.

Chefsanalytikern Dario Talmesio säger till nyhetsbrevet Fierce Wireless att han ser tre orsaker till den europeiska eftersläpningen: brist på LTE-mobiler, dålig koordinering av LTE-spektrum samt slöhet hos europeiska operatörer.

– LTE-mobiler kommer inte att finnas framme förrän i slutet av detta år. Visserligen kommer det att finnas LTE-surfplattor tidigare, men en stor andel av de europeiska användarna vill hellre ha smartmobiler än bärbara datorer och surfplattor, säger han till Fierce Wireless.

Spektrum är det egentligen ingen brist på, menar han vidare, men de olika nationella regulatörerna går inte i takt när det gäller att göra detta spektrum tillgängligt. I vissa länder väntas 800-bandet inte släppas förrän 2015. Och i exempelvis Storbritannien skjuter myndigheterna upp spektrumauktioner för att ta hänsyn till större operatörer.

– Det finns inte heller några nykomlingar, som när 3G introducerades och 3 spelade en stor roll i såväl Storbritannien som Italien för att sätta fart på marknaden. Jämfört med hetsen som drev på vid 3G-införandet så är situationen i Europa radikalt annorlunda.

Teliasonera, som i december 2009 lanserade världens första LTE-nät i Stockholm och Oslo, har än så länge inte sett någon större tillväxt i sitt nät. Enligt kommunikationschefen Carina Axelsson har man idag runt 10 000 abonnenter i Norden och Baltikum. Men man har hittat ett annat användningsområde för sin LTE-utrustning, nämligen som temporär avlastning av returnätet (backhaul). Utrustningen transporteras till platser där stora evenemang äger rum, installeras temporärt, och tas sedan bort.

– Det är en mycket flexibel lösning och vi märker att de här temporära installationerna ger oss avsevärda förbättringar i datatakten när så krävs under kortare perioder, säger Axelsson till Fierce Wireless.

Andra operatörer har dock andra strategier, exempelvis att försöka få ut mer kapacitet av redan installerade 3G-nät. Vodafone satsar exempelvis på femtoceller, och därtill finns många operatörer som bygger upp system för wlan-avlastning, alltså att låta datatrafik till smartmobiler gå via wlan där sådana nät är tillgängliga. 

LTE by region Informa
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)