JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slipad betong ger ESD-skydd

ESDSlipad betong ger ESD-skydd

Med rätt slipning ger ett betonggolv lika bra ESD-egenskaper som en konventionell ESD-plastmatta. Och för lokaler över 300 m2 blir det betydligt billigare.
Det behövs ingen lack eller några andra beläggningar, bara en tillräckligt fin slipning för att ge en yta med tillräckligt bra ESD-egenskaper för elektronikproduktion och annan elektronikverksamhet. Tjänsten säljs av ESD-specialisten Armeka som tar hjälp av sin partner Industrigolv Sweden för själva slipningen. Armeka gör mätningar och dokumentation som garanterar ESD-egenskaperna.

På sin hemsida (länk) berättar Industrigolv att denna typ av golv finns hos Ericssons fabriker i Tallinn och Katrineholm, och att även 3M använder tekniken.

En fördel med betonggolv är att de inte blir hala även om de skulle bli våta.

– Ett torrt golv ger ungefär samma friktion som epoxy. Ett vått betonggolv ger betydligt bättre friktion än våt epoxy eftersom fukten sugs in i betongen, säger Patrik Woss på Armeka för Elektroniktidningen på mässan Elektronik som just nu äger rum i Göteborg.

Slipmaskinerna är dock tämligen dyra, så startkostnaden blir ganska hög. Det gör att metoden blir mer lönsamt ju större lokalen är. För små labb är traditionell matta mer kostnadseffektivt.

– Gränsen går vid ungefär 300 m2. För större lokaler är slipade golv billigare än matta, säger Peter Nicander på Industrigolv.

Maskinerna klarar dock inte att slipa riktigt nära väggar och hörn. Om man vill ha ESD-säkerhet även där så krävs handslipning, vilket Industrigolv också erbjuder. Ett alternativ är att måla dessa ytor för att markera att de inte är ESD-säkra.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)