JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Epoxibrist hotar efter jordbävningen

De två fabriker i nordöstra Japan som står för närapå all produktion av epoximaterialet bismaleimidtriazin har skadats av jordbävningen. Det kan få stor påverkan på halvledarindustrin - denna epoxi används för många kapseltyper.
Effekterna av det japanska jordskalvet på elektronikindustrin är i dagsläget svårbedömda. På lång sikt är dock Japans dominans inom råmaterial för halvledarproduktion det verkligt allvarliga. Det gäller såväl maskiner som kiselskivor och kemikalier för beredning och kapsling av halvledare. Vad gäller kiselskivor – wafers – står två företag i Japan för 60 procent av världsproduktionen, och hur dessa påverkats av händelserna är inte känt.

Epoxin bismaleimidtriazin, som används i en mängd kapslingar som BGA och andra, hör till de värsta problemen. Här är japanska Mitsubishi Gas Chemical så gott som ensam leverantör. Dess två fabriker som gör denna epoxi ligger båda i det drabbade området, och företaget säger att såväl byggnader som utrustning skadats i båda fabrikerna.

– Det är ett olyckligt sammanträffande att 90-100 procent av världens försörjning av bismaleimimidtriazin görs i nordöstra Japan, citeras analytikern Shigeki Matsumoto på analyshuset Nomura i tidningen EE Times.

Tidningen pekar ut Altera, Xilinx och Qualcomm bland företag som kan påverkas av brist på epoxin. Men, påpekas också, andra företag kan relativt snabbt ta upp produktion av kemikalien, även om det kan ta tid att kvalificera dess produkter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)