JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varannan tv klarar inte EMC-kraven

Elsäkerhetsverket har tillsammans med 16 andra marknadskontrollerande länder kontrollerat 159 tv-apparater, blueray- och DVD-spelare enligt EMC-direktivet både vad gäller tekniska och administrativa krav. Hälften av de provade apparaterna fick underkänt.
– Projektet visar att många apparater har tekniska och administrativa brister. Det pekar på att det finns behov av upprepade insatser för att följa upp hur marknaden lever upp till satta direktiv, säger Ulf Johansson vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Hälften av de provade apparaterna uppfyllde inte kraven för emission av störningar och/eller saknade tillräcklig tålighet mot dessa. Av det testade dvd-spelarna saknade 42 procent korrekt dokumentation. Dokumentationsbrister fanns även bland flera av de övriga apparaterna.

– Provresultatet för de apparater som inte uppfyller direktivets krav på emission antyder att tillverkarna kan ha försummat att ta hänsyn till EMC-kraven vid konstruktionen av apparaten eller att de har missat att sätta in filter där sådana behövs, säger Ulf Johansson.

Undersökningen startade den 1 augusti 2009 och tio månader senare, den 31 maj 2010, var deltagarna klara med sina undersökningar. Förutom Sverige deltog Österrike, Belgien, Cypern, Tjeckien, Finland, Tyskland, Ungern, Irland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Rumänien, Spanien och Storbritannien i studien. Hela rapporten går att ladda ner här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)