JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telias LTE lika bra som fast bredband

Det LTE-nät som Teliasonera byggt i Finland har prestanda som är klart jämförbara med fast bredband. Men nedladdningshastigheterna når inte upp till utlovade värden.
Abonnenterna i Teliasoneras finska LTE-nät, levererat av Ericsson och Nokia-Siemens Network, kan i genomsnitt ladda ner data i en takt av 36 Mbit/s. Det är nästan tio gånger högre än i HSPA-näten, och i nivå med snittet för fast bredband i Europa. Uppladdningstakten låg i genomsnitt på 1,7 Mbit/s – fullt tillräckligt för nyckeltillämpningar som Skype och HD-videosamtal – medan latenstiden låg stabilt på 23 ms vilket är omkring hälften av vad det fasta bredbandet erbjuder.

Detta framgår av en undersökning som brittiska Epitiro gjort i det finska LTE-nätet, som invigdes i slutet av 2010. Undersökningen omfattade 20 000 tester.

Nedladdningstakten visar störst diskrepans mot vad operatörer och tillverkare tidigare lovat. Teliasonera har i sin reklam sagt att abonnenterna kan förvänta sig mellan 20 och 80 Mbit/s, och leverantörerna pratar ibland om 100 Mbit/s. Men Epitiro lyckades aldrig mäta upp någon nedladdningstakt över 49 Mbit/s, däremot en botten på 5,6 Mbit/s.

Latenstiderna är däremot en styrkefaktor, något som Teliasonera tidigare konstaterat även för sitt svenska nät. I 3G-näten ligger latenstiderna mellan 98 och 189 ms, medan den i LTE-nätet låg stabilt kring 23 ms, med enstaka avvikelser uppemot 38 ms. En annan skillnad är att latenstiden i LTE-nätet inte ökade under högtrafik, något som ofta inträffar i 3G-nät.

Epitiro testade även röstsamtal över LTE-nätet, i samtal från Finland till Storbritannien. I de 334 samtal som genomfördes upplevdes röstkvaliteten som "utmärkt" i de allra flesta fall. Ett fåtal klassades som "bra", och bara i ett enda fall upplevdes kvaliteten som "dålig", och då bara i ena riktningen.

Testerna utfördes endast med stillastående utrustning, och med måttlig trafik. I nästa steg ska Epitiro också testa nätet vid tung belastning, och från fordon i rörelse.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)