JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor tar strid mot Icahn
I ett öppet brev till aktieägarna ber Mentor Graphics chef Wally Rhines om stöd för den nuvarande ledningen och mot affärsmannen Carl Icahn och dennes planer på att sälja företaget.
Inför Mentor Graphics årsstämma den 12 maj har affärsmannen - även betitlad företagspiraten - Carl Icahn, som tillsammans med Donald Drapkin kontrollerar nära 20 procent av aktierna i Mentor Graphics, nominerat tre personer till styrelsen. Dessa personer, däribland EDA-bolaget Synplicitys tidigare vd Gary Meyers, vill nuvarande ledning med vd och styrelseordförande Wally Rhines i spetsen göra sitt bästa för att slippa.

Icahn la i februari ett bud på Mentor värt 1,9 miljarder dollar kontant, något som avvisades av Mentors ledning (länk). Icahn har tidigare sagt att hans ambition är att sälja företaget, antingen till Cadence eller Synopsys, vilket han menar skulle vara till fördel för aktieägarna. Sedermera har han modifierat det uttalandet och sagt att han också kan tänka sig att minska försäljnings- och administrationskostnaderna plus att göra ett rejält återköp av aktier.

I ett öppet brev (pdf-länk) ber nu Wally Rhines om övriga aktieägares stöd. Rhines påpekar att Mentors aktie gått betydligt bättre än konkurrenterna Synopsys och Cadence under de senaste fem åren, och att utsikterna för framtiden är goda under nuvarande förhållanden. Han menar att en försäljning av bolaget dels skulle behöva genomgå en regulatorisk prövning, vilket skulle vara kostsamt och dra ut på tiden, och dels riskerar att urholka värdet på företaget genom att kunder och nyckelpersonal vänder det ryggen. Vad gäller kostnadsnedskärningar och aktieåterköp påpekar Rhines att detta är precis vad han själv föreslagit redan innan Icahn kom med sina modifierade ambitioner.

Rhines ifrågasätter också kvalifikationerna hos de tre personer som Icahn vill ha in i Mentors styrelse. En av dem, José Maria Alapont, erkänns förvisso som en duglig företagsledare, dock utan någon som helst erfarenhet av EDA-branschen. EDA-veteranen Gary Meyers, som var vd för Synplicity tills detta bolag köptes av Synopsys och därefter haft chefsposter där, avspisas som en småspelare som inte förmått öka aktiekursen nämnvärt i de bolag han tidigare verkat. Den tredje, David Schechter, ska enligt Rhines ha konsulterats av Mentor under 2010 för att utvärdera kostnadsbesparingsförslag, utan något som helst resultat.

Rhines konstaterar också i brevet att styrelsen är helt enig om uppfattningen att dess nuvarande strategi är den bästa för aktieägarna, och ber oblygt om deras stöd.

Oavsett aktieägarnas inställning verkar Wally Rhines ha Mentoranvändarna på sin sida. I en enkät gjord i februari av journalisten och bloggaren John Cooley (länk) där drygt 250 Mentoranvändare deltog, svarade 78 procent att de var nöjda med Mentors nuvarande ledning. 17 procent sade sig vara neutrala med 4 procent var negativa. 88 procent svarade att de vill låta Mentor fortsätta som hittills hellre än att bli uppköpt av Cadence eller Synopsys.  
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)