JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Iran annonserar ny datorattack

Få uppgifter har hittills presenterats om den nya datorattacken på Iran som landet kallar Stars. Det tycks dock röra sig om en attack av klassiskt slag – och inget liknande masken Stuxnet som saboterade Irans urananrikning för ett år sedan.
Få detaljer redovisas om attacken. De detaljer som redovisas tyder dock inte på att det handlar om ett angrepp liknande Stuxnet – USA:s och Israels datorattack på Irans atomupparbetningsanläggning i Natanz.

– Vi vet inte om det kanske bara är en vanlig Windowsmask som Iranska myndigheter hittat, och sedan annonserat som ett nytt cyberkrig. Förhoppningsvis vet vi mer snart, skriver den finske säkerhetsexperten Mikko Hypponen på sin blogg.

Iranska säkerhetsexperter ska ha upptäckt och inlett en analys av den nya datorattacken ”Stars” skriver den iranska tidningen Mehr News.

– Vissa karaktäristiska drag hos Stars-viruset har identifierats, bland annat att det är kompatibelt med sitt målsystem, säger Gholam-Reza Jalali, chef för en myndighet bland annat med ansvar för säkerheten kring Irans atomupparbetning, till Mehr News.

Gholam-Reza Jalali har på sistone gjort fler uttalanden med anknytning till Stuxnet-attacken. I en intervju i mars berömde han hackers som jobbade för Iranska intressen med anledning av att webbsajter attackerats av en grupp som kallar sig Iranian Cyber Army.

I förra veckan pekade han ut tyska Siemens som medansvarig för Stuxnet och rekommenderade Iran att vidta juridiska åtgärder mot företaget. Siemens hjälpte år 2008 USA att hitta säkerhetshål i de styrsystem Stuxnet senare attackerade. Siemens förnekar dock att företagets syfte skulle ha varit att hjälpa USA skapa Stuxnet, utan hävdar att det handlade om en normal säkerhetsrevision.

Enligt Gholam-Reza Jalali är Stuxnet fortfarande en latent säkerhetsrisk eftersom dess funktion inte är helt klarlagd.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)