JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saab-teknik i Nokias 3D-kartor

Saab-teknik i Nokias 3D-kartor

Tredimensionella stadskartor med upplösning på 15 cm är ett av lockbetena hos Nokias karttjänst som lanserades under portalen Ovi Maps i förra veckan. Tekniken är svensk, härstammar ur Saabs missiler, och är vidareutvecklad av Saabavknoppningen C3 Technologies.
Att utifrån tvådimensionella bilder skapa tredimensionella modeller är grundtekniken bakom Linköpingsföretaget C3 Technologies. Både tekniken och företaget har ursprung på Saab där algoritmerna användes för att hjälpa missiler hitta sina mål. Hos C3 används tekniken dock för ett helt annat ändamål - modeller av städer för navigering med mobiler. Stadsmodellerna från C3 har en upplösning på 15 cm, vilket är långt bättre än vad exempelvis Google Earth presterar.

Nokia är den första av företagets kunder lanserat någon större tillämpning. På mobiljättens portal, eller app-butik om man så vill, går det sedan i förra veckan att ladda ner modeller av 20 städer i USA och Europa, däribland Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, London, New York och San Francisco.

Modellerna bygger på en kombination av flygbilder och bilder tagna på marken. Exakt hur många bilder som krävs är en företagshemlighet. C3:s mjukvara extraherar djup och annan information från överlappande bilder. Någon lasermätning – en vanlig metod i 3D-sammanhang – behövs inte.

– Alla våra kartor kan utforskas i 360 grader, till skillnad från Google och Bing. Och allting, varje byggnad, varje träd, från stadskärnan till förorten, är i 3D – inte bara några utvalda byggnader, säger företagets strategichef Paul Smith i en intervju med tidningen Technology Review.

Enligt Smith är C3:s metodik till 98 procent automatisk. En liten mängd handpåläggning behövs alltjämt.

Hur bra upplösning som egentligen behövs på stadsbilder i mobiler kan ifrågasättas. Navigationssystemen i telefonerna ger ju som bäst en upplösning på något tiotal meter. Men 3D-bilderna av städerna är onekligen snygga.

Bild: C3 Technologies

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)