JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asic av enbart öppen källkod

OpenriscasicAsic av enbart
öppen källkod

Organisationen Opencores – som har det svenska företaget Orsoc som drivkraft – ska låta tillverka en asic som till hundra procent består av öppen källkod. Prissättningen ska vara oberoende av beställningsvolymen. Organisationen tar in donationer till projektet.
Planen är att asicen ska leveras första kvartalet 2012. Johan Rilegård, vd för svenska Orsoc – en stark drivande kraft bakom Opencores – vågar inte gissa hur stor första beställningen blir.

– Det är klart vi har diskuterat det, men jag har ingen siffra jag vågar nämna. Vi tar emot intresseanmälningar och får se hur det går.

Orsoc kommer att beställa tillverkningen. Vem som ska tillverka asicen och vilken process Opencores har råd med, beror på de donationer som projektet attraherar. I torsdags satte Opencores upp anslaget och pengar började genast strömma in. I skrivande stund finns ett drygt hundratal donationer på sammanlagt 8400 dollar.

Opencores tänker använda en prissättning som är ”flat rate” det vill säga oberoende av köparens volymer.  Större beställare kommer alltså att missa sin konventionella rabatt. Men de kan ändå vara intresserade, tror Johan Rilegård, på grund av fördelarna med att konstruktionen är öppen källkod.

– Intresset för open source är enormt just nu.

Det här är första gången en hel asic, med buss, periferienheter och allt, är öppen källkod. Licensen är LGPL.

Hjärnan är kärnan Openrisc1200 som är en Harvard-cpu med femstegs pipeline och MMU. Den brukas jämföras med Arm7 eller Arm9 men är inte optimerad för storlek.

Openrisc1200 används idag huvudsakligen i mjuk form i FPGA-konstruktioner, men har tillverkats i asicar i en handfull kända projekt – och förmodligen även i ett antal okända projekt på grund av den fria licensen. Openrisc-asicar sitter i telekomtillämpningar, i switchar och routrar. En är på väg ut i rymden.

Den specifikation av kretsen som finns idag inkluderar USB, Gbit Ethernet, SD-gränssnitt, PCI, VGA/LCD med programmerbar upplösning, Jtag, DDR2, BootROM och LPC-buss.

Asicen ska enligt Johan Rilegård vara lämplig för generella inbyggnadstillämpningar.

– Den borde passa ypperligt för alla industriella tillämpningar, exempelvis, och för multimediaenheter. Det är kanske lättare att räkna upp var den inte är intressant: inte för pc och inte för extremt skräddarsydda chips som för mobiltelefoner.

Ett Cyclone IV-baserat prototypkort är också under utveckling.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)