JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Staplar mönsterkort med inbyggda kretsar

Staplar mönsterkort med inbyggda kretsar

Med hjälp av nya nanomaterial och kretsar som bäddats in i mönsterkorten hoppas tyska Wurth kunna skapa ett helt nytt byggsätt för bland annat sensorsystem till fordonsindustrin.
Tanken går ofrånkomligt till Legobitar när Wurth beskriver det nya byggsättet där det med hjälp av nya nanomaterial ska gå att sätta ihop och plocka isär sensorsystem för till exempel för fordonsindustrin eller för medicintekniska tillämpningar.

För att tekniken ska fungera måste gränssnitten vara standardiserade och det krävs också nya ytbeläggningar baserade på nanopartiklar för att både kunna sätta ihop men också ta isär sensorsystemen.

Själva sensorerna är tänkta att ligga nedsänkta i en urgröpning i ett mönsterkort som kan skapas med en laser. Den delen av tekniken finns redan i kommersiell produktion.

Arbetet har skett inom det treåriga forskningsprojektet Manos (Modulär design av system med nanomodifierade ytor för sensorer inom bil- och verkstadsindustrin). Förutom Wurth deltog även Continental, Delo Industrie Klebstoffe, Fraunhofer IZM, Kerona, RoodMicrotec och Sick.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)