JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk skoldator på USB-sticka

Raspberry PiBrittisk skoldator på USB-sticka

En ARM11-processor, 128 Mbyte DRAM, USB, H.264-dekoder, minneskortanslutning, 1080p-videoutgång och Linux. I storlek som ett tumme. Mer än så behövs inte för att lära ut datorteknik och programmering till elever.
Det tycker i alla fall den brittiska stiftelsen Raspberry Pi, och hoppas att dess 150-kronors USB-dator ska vinna intresse hos utbildningsmyndigheter och komma i massproduktion inom ett år.

Stiftelsen har som syfte att främja datorkunskap som ämne – och glädjeämne – i grundskolan. Stiftelsens grundare associerar till sin egen barndoms pulande med enkla teveanslutna hemdatorer.

Dagens barn i I-världen har visserligen datorer hemma. Men målet med Raspberry Pi är undervisning i datorteknik – USB-datorn kan alltså ses som en sorts ännu billigare version av FN-projektet OLPC.

– Det fanns en tid på 80-talet när datorteknik infördes som ett skolämne. Men det har idag ersatts av IT-undervisning, säger en av grundarna, David Braben, till BBC.

Han jämför IT-undervisningen med maskinskrivning – att lära sig Powerpoint och Word ger ingen riktig datorkunskap.

– Antalet sökande till datorutbildningar sjönk i början av 2000-talet till hälften. Jag tror personligen att det beror på IT-undervisningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)