JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson: hacka gärna våra mobiler!

Bootloading Xperia PlaySony Ericsson bjuder in hackare

Sony Ericsson ger råd och tips till datorentusiaster som vill byta ut operativsystemet i företagets androidmobiler mot någon annan version av Linux. Hobbyister möter iniativet med både entusiasm och skepsis – Sony har ett dåligt rykte i hobbyistkretsar.
I fredags publicerades ett blogginläggblogs.sonyericsson.com som visserligen varnade för att garantin kunde sluta gälla, men sedan gick vidare och beskrev steg för steg processen för att ersätta de levererade initieringsprogrammen för Android med annan programvara.

Sony Ericsson har sedan tidigare en webbplats för ändamålet, på adressen unlockbootloader.sonyericsson.com.

Det här är en tjänst till datorentusiaster, hackers, som känner sig nyfikna på att utforska möjligheterna i hårdvaran i Xperia Arc, Neo, Pro och Play. En annan möjlighet som öppnas är att föregripa officiella uppgraderingar av Android på dessa mobiler.

Att hobbyister installerar egna systemprogram i  konsumentelekronik är en inte helt ovanlig företeelse. Företagens attityd varierar från understödjande – som Sony Ericsson – till att försöka förhindra hobbyn tekniskt och juridiskt.

Sony Ericssons initiativ har mötts av applåder, men också av skepsis. Den första halvan av ”Sony Ericsson” – ”Sony” är nämligen just nu ökänd för att aggressivt försöka hindra upplåsning av sin spelplattform Playstation 3, efter att tidigare ha bejakat det och till och med pekat på möjligheten i sin marknadsföring.

Kan man lita på att Sony Ericsson inte plötsligt gör en helomvändning och börjar jaga hackers istället, undrar skeptikerna surt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)