JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telefonen allt varmare i handen
Mobilprocessorerna drar allt mer energi. Det är förklaringen till den enorma prestandaökning som sker i smartphones just nu. Den fulla effekten reserveras dock för de surfplattor som också använder dessa processorer.
Prestanda i de processorer som används i smartmobiler och pekplattor ökar just nu dubbelt så snabbt som vad som förutsägs av Moores lag. Det konstaterade Elektroniktidningen i en översikt i februari.

Den enkla förklaringen är att tillverkarna håller på att höja energibudgeten för den typ av processorer som används i smartphones. Det förklarar analytikergruppen Linley för Elektroniktidningen.

Energin ökar bland annat genom att man skruvar upp processorfrekvensen. Den kan också ökas genom att ytan på chipet görs större – och chipet därmed dyrare.

Samtidigt fortsätter i normal ordning processtekniken att krympa, vilket gör att ännu mer logik ryms på samma yta, vilket betyder att mer arbete kan utföras parallellt, bland annat genom att antalet processorkärnor flerfaldigas. Storleken på acceleratorer för video och grafik kan också ökas.

Arm11-processorerna i mobiler från år 2007 drog runt en halv watt. Dagens dubbla Cortex A9-processorer i exempelvis LG Optimus 2X drar 1 watt. Nästa generation superprocessorer har fyra Cortex A9-kärnor eller dubbla Cortex A15-kärnor och är enligt analytikergruppens vd Linley Gwennap energibudgeterad upp till 2 watt för vissa användningsfall.

– Den här takten kan dock inte fortsätta i evighet, eftersom vi närmar oss gränsen för hur mycket värme en mobiltelefon kan använda utan att bränna handen på användaren, säger Linley Gwennap till Elektroniktidningen.

Smartphones är med andra ord en het marknad  inte bara kommersiellt.

Om telefontillverkarna väljer att utnyttja den nya potentialen fullt ut, kommer vi inte att få se någon signifikant ökad batteritid under ett par år framöver. Det kommer de dock förmodligen inte att göra. En orsak till frikostigheten med energi är nämligen att dessa processorer också används i pekplattor. Det är dessa som kommer att utnyttja de nya approcessorernas fulla prestanda.

– Pekplattor har större yta och kan därmed göra av med mer värme, säger Linley Gwennap.

Pekplattor har också har mer plats för batterier. Och större förväntningar om prestanda hos användaren. Detsamma gäller för de notebooks som kommer att tillverkas på  samma processorer.

Linley Gwennaps analytikergrupp släpper snart en 200-sidig rapport över aktuella och kommande approcessorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)