JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Radar varnar flyg för vindkraftverk

Fem vindkraftverk på gotländska Näsudden ska förses med radarsystem som sätter igång varningsljusen bara då flygande föremål närmar sig. Systemen sparar energi och är trevligare för både människor och djur än konstant påslagna varningsljus.
Nyligen godkände Transportstyrelsen idén med varningsljus på master som enbart är tända då de behövs, alltså då flygplan eller helikoptrar närmar sig. Norska Ocas har tagit fram system för ändamålet, och tecknat avtal med Näsudden Väst AB som driver en av de större vindkraftparkerna på Gotland. Där byggs just nu 27 vindkraftverk med en kapacitet på 74 MW, och fem av verken ska förses med Ocas system.

Tanken är att spara både energi och miljö. Radarn, som med hjälp av smarta algoritmer upptäcker flygande föremål, drar inte mer än någon watt vid kontinuerlig drift. Den kan antingen matas från elnätet eller via batterier som laddas dagtid av en solpanel. Utan kontinuerligt påslagna varningsljus slipper de närboende störande kontinuerligt påslagna lampor, och därtill störs djurlivet mindre, hävdar Ocas. Ständigt påslagna lampor lockar nämligen vissa fåglar, som då riskerar att skadas eller dödas då de flyger rakt in i turbinbladen.

När ett flygplan eller helikopter närmar sig så slås varningsljusen på i god tid för att piloten ska hinna väja. Skulle flygfarkosten framhärda och närma sig utan att ändra kurs så skickar systemet dessutom ut en varning på VHF-bandet som ger en akustisk signal inne i cockpiten.

I systemet ingår GPRS för styrning, övervakning och händelseloggning.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)