JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Nu är det klart att japanska Toshiba köper schweiziska Landis+Gyr – en av världens största leverantör av skräddarsydda energihanteringslösningar – för 2,3 miljarder dollar. Ryktet säger att Wallenbergägda EQT hoppade av budgivningen.
När Toshiba köper Landis+Gyr är det startskottet för en ny plattform med sikte på framtidens smarta elnät, eller Smart Grid, som tar form inom den japanska elektronikjätten.

Landis+Gyr är en av världens ledande leverantörer av elmätare. Företaget hade en försäljning på 1,36 miljarder dollar år 2009. Idag sägs Landis+Gyr ha över 8 000 energibolag som kunder världen över.

Även Investors riskkapitalbolag EQT och amerikanska TPG har lagt bud på Landis+Gyr, men enligt Financial Times har de båda valt att hoppa av budgivningen på grund att de inte kunnat matcha Toshibas bud.

Påpekas bör att Landis+Gyr numera är ett helt annat bolag än det ursprungliga med samma namn. Fram till 2006 var bolaget ett schweiziskt företag, verksamt inom mät-, styr och reglerteknik. Inkråmet såldes då till finska Enermet. Kvar var i princip bara ett holdingbolag med företagsnamnet, som år 2008 köptes av det australiska mätföretaget The Bayard Group som i samband med den affären flyttade sitt huvudkontor till schweiziska Zug.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)