JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Magnetiskt grafen öppnar för spinntronik
Fjolårets nobelpristagare i fysik har hittat nya egenskaper hos materialet grafen som kan öppna för tillämpningar inom spinntronik, den gren av kvantelektroniken som utnyttjar elektronens spinn.
Grafen kan under vissa omständigheter magnetiseras. Det räcker med att utsätta materialet för ett relativt svagt magnetfält, som då alstrar ett flöde av spinn vinkelrätt mot den elektriska strömmen, vilket magnetiserar grafenlagret. Denna upptäckt har gjorts av ett forskarlag vid universitetet i Manchester, lett av nobelpristagaren André Geim. Resultaten är publicerade i tidningen Science (länk).

Forskarna har också visat att grafen på bornitrid skulle kunna vara ett lämpligt material för spinntroniktillämpningar, och menar att den upptäckten ger möjligheter att designa nya spinntronikkomponenter, exempelvis spinnbaserade transistorer. En viktig faktor är att materialet uppvisar dessa egenskaper i rumstemperatur.

– Vi erbjuder en ny mekanism, tack vare de unika egenskaperna hos grafen. Jag föreställer mig att många aspekter av spinntronik kan dra nytta av dessa upptäckter, kommenterar André Geim i tidningen EE Times.

En som uppenbarligen är imponerad är Antonio Castro Neto, professor i fysik i Boston, som hyllar upptäckten i en artikel som publicerats i samma utgåva av Science.

– Upptäckten öppnar ett nytt kapitel i grafenets korta men rika historia, konstaterar Castro Neto där.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)