JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 31 maj 2020 VECKA 22
Jordbävningen i Japan har ännu inte haft någon större inverkan på världens elektronikindustri. Men Gartner tror att effekterna kommer att bli mer märkbara under hösten, och skriver därför ner sin tillväxtprognos för halvledare från 6,2 till 5,1 procent.
Efter jordbävningen och tsunamin i Japan varnade analytiker för brist på allt från kiselskivor till batterier, oscillatorer, kapslar och specialmaterial. Hittills har dock bristen uteblivit i de allra flesta fall. Likväl skriver Gartner ner sin prognos med hänvisning till den japanska katastrofen.

– Trots att påverkan varit mindre än befarat så förväntar vi oss en del resteffekter under årets tredje kvartal. Det finns friktion i leveranskedjan som kan påverka viss produktion, och vissa överraskningar kan uppstå, säger analytikern Peter Middleton i ett pressmeddelande.

Först efter tredje kvartalet tror han att man kan blåsa faran över vad gäller den japanska jordbävningens inverkan på elektronikindustrin. Då tror dock Gartner att många aktörer tänker minska sina lager, vilket gör att marknaden försvagas under slutet av 2011 och början av 2012.

Summan av analysen blir att halvledarmarknaden i år ökar till 315 miljarder dollar, upp 5,1 procent i stället för tidigare prognosticerade 6,2 procent. Både ASSP:er och asicar kommer att öka mer än snittet, tack vare tillväxten för mobiltelefoner och surfplattor. Nya typer av mobilprocessorer väntas också dra med sig ökad tillväxt för såväl DRAM som NAND-flash, spår Gartner.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)