JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Automationsföretag startar tankesmedja

Hur industrin ska bli attraktiv för morgondagens arbetskraft och hur såväl små som stora företag ska kunna öka sin konkurrenskraft är två av de viktigaste frågorna för nystartade Automathink.
Bakom Automathink står mässarrangören Elmia och Svenska Automationsgruppen, en allians bildad ifjol mellan branschföreningarna Transmissionsgruppen och Swira, Swedish Industrial Robot Association.

– Automathink har flera syften och ett av de viktigaste är att föra högteknologin framåt i syfte att säkerställa svensk industris konkurrenskraft hela vägen från små till stora företag. Därför måste vi helt sonika automatisera mera, säger tankesmedjans ordförande Anders Ekdahl, tillika vd för Sinf, Svensk Industriförening.

Vilka verktyg som krävs för att locka morgondagens arbetskraft är en annan viktig fråga för gruppen. Att förena lönsamhet med säkrare arbetsmiljö står också på agendan, liksom hur automation kan spara energi för industrin.

I tankesmedjan finns representanter för forskningsinstitut, näringsliv, fackförbund, arbetsgivare- och exportorganisationer samt från utbildningssektorn. Deltagarna är sju till antalet.

– Det handlar till syvende och sist om att säkerställa den svenska industrins långsiktiga utveckling. Det gör vi bäst genom att erbjuda dagens ungdom en spännande och utvecklande arbetsmiljö. Det klarar man lättast genom ett samarbete mellan intressenter hämtade från skilda världar, men med samma intressen, säger Ekdahl.

Tankesmedjan Automathink är det ena benet i samarbetet. Det andra är mässan Elmia Automation som äger rum i maj nästa år. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)